Santa Maria in Campitelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santa Maria in Campitelli
Santa Maria in Campitelli
Plaats Rome
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Maria
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 29′ OL
Architectuur
Stijlperiode Barok
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Michael Fitzgerald
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Santa Maria in Campitelli of Santa Maria in Portico is een kerk ter ere van Maria, gelegen op het Piazza di Campitelli te Rome. De kerk is gebouwd op de restanten van de Porticus van Octavia, waar de tweede naam van afgeleid is.

In de kerk is een 25 cm hoog icoon van de Heilige Maagd te zien, dat dankzij de techniek van dendrochronologie kan gedateerd worden tot de 11e eeuw, hoewel het volgens de legende op mirakuleuze wijze op de tafel van Galla tevoorschijn kwam in 524. Galla was een Romeinse vrouw die de armen hielp. Sinds 590 wordt het icoon rondgedragen tijdens processies. Nog volgens de legende zou het icoon de stad van de plaag gered hebben in 1656 (of 1658), net omdat het rondgedragen werd tijdens processies en getoond werd aan het volk door de straten van Rome. Als dank werd de kerk die er voordien stond vervangen door de huidige, tussen 1659 en 1667 in opdracht van Paus Alexander VII. De kerk werd ontworpen door Carlo Rainaldi in late barokstijl.

De voorgevel is in kalksteen opgetrokken. De zuilen, die er niet aan vast staan, doen het gebouw groter en langer lijken. Oorspronkelijk waren er hier ook nog beelden voorzien, echter deze zijn er nooit gekomen. De relikwieënkast, waar het icoon bewaard wordt, werd gebouwd rond dezelfde periode als het icoon zelf, naar een ontwerp van de Maltese kunstenaar Melchiorre Caffà.

In de zijkapellen zijn werken te zien van Sebastiano Conca en Il Baciccia, alsook een portret van de heilige Anna van Luca Giordano. Voor de kerk staat een fontein gebouwd door Giacomo della Porta.

Kardinaal Bartolomeo Pacca ligt begraven in deze kerk.

Zie de categorie Santa Maria in Campitelli (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.