Luca Giordano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luca Giordano
Zelfportret (ca. 1692)
Persoonsgegevens
Volledige naam Luca Giordano
Bijnaam Lucas Jordan
Luca Fa Presto
Proteus
Geboren Napels, 18 oktober 1634
Overleden aldaar 12 januari 1705
Geboorteland Vlag van Italië Italië
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Leermeester Jusepe de Ribera
Jaren actief 1651-1705
Stijl(en) barok
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Triomf van de Medici in de wolken van de berg Olympus, fresco in het Palazzo Medici-Riccardi, 1684-1686.

Luca Giordano (Napels, 18 oktober 1634 - Napels, 12 januari 1705) was een Italiaans kunstschilder en etser die bekendstond onder de bijnamen Proteus, vanwege zijn veelzijdigheid wat betreft schilderstijl, en Luca fa presto (Lucas snelwerk) vanwege de snelheid waarin hij werkte. Waarschijnlijk in opdracht van de Spaanse koning Carlos II, schilderde hij ca.1695-97 twaalf taferelen uit het verhaal van Amor en Psyche. Hij liet zich daarbij inspireren door het werk van Lucius Apuleius.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Giordano leerde het vak van schilderen eerst van zijn vader, Antonnio Giordano, en later vanaf 1650 ging hij in de leer bij Jusepe de Ribera. Na een periode in Rome, Parma en Venetië te hebben gestudeerd, ontwikkelde hij een uitgebreide barokstijl die Venetiaanse en Romeinse invloeden bevatte.

Vanaf 1682 schilderde Giordano verschillende fresco-series in Florence, waaronder een in de Santa Maria del Carmine. Verder schilderde hij het plafond van de Biblioteca Riccardiana (Allegorie van Goddelijke Wijsheid)

In 1692 ging Giordano naar Spanje op uitnodiging van Carlos II en verbleef daar tien jaar. In die periode heeft hij diverse werken uitgevoerd, die nog steeds overal in Madrid zijn te vinden. Het Prado heeft hiervan de grootste verzameling van zijn werken. Gezien zijn populariteit aan het Spaanse hof verleende de koning hem de titel van Caballero.

In 1702, na de dood van Carlos II, keerde Giordano terug naar Napels en bleef hij een productieve schilder. Zijn werken werden uitgevoerd in een lichtere, minder retorische stijl en bleken gedurende de achttiende eeuw invloedrijk en te worden bewonderd door schilders als Jean-Honoré Fragonard.

Uiteindelijk stierf Giordano in 1705 in Napels.

Galerij (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn er geen werken van Luca Giordano te bewonderen. In 2019 heeft De Nieuwe Kerk het schilderij van de aartsengel St Michael een aantal maanden geëxposeerd.[1]

Zie de categorie Luca Giordano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. "De Nieuwe Kerk verwelkomt meesterwerk Luca Giordano", Het Parool, 13 februari 2019.