San Giovanni dei Fiorentini

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Giovanni dei Fiorentini
Façade van de San Giovanni dei Fiorentini
Plaats Rome
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Johannes de Doper
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 28′ OL
Gebouwd in 1523 - 1734
Architectuur
Architect(en) Giacomo della Porta
Carlo Maderno
Alessandro Galilei
Stijlperiode barok
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Giuseppe Petrocchi
Detailkaart
San Giovanni dei Fiorentini (Rome)
San Giovanni dei Fiorentini
Afbeeldingen
Koepel van de San Giovanni dei Fiorentini gezien vanop de ponte Principe Amedeo Savoia Aosta
Lijst van titelkerken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basiliek San Giovanni dei Fiorentini is een kerk in Rome. De barokkerk is gewijd aan de heilige Johannes de Doper. De kerk is gelegen aan het begin van de Via Giulia in de wijk Ponte. Het is de kerk van de Florentijnse gemeenschap van Rome, Johannes de Doper is dan ook de patroonheilige van de stad Florence.

De kerk werd tussen 1523 en 1734 gebouwd. Het initieel ontwerp van de kerk uit 1523 is van de hand van Jacopo Sansovino. Zijn project leverde evenwel heel wat technische problemen op, niet in het minst omdat de kerk werd gebouwd in de onstabiele bodem van de bedding van de Tiber. Sansovino werd om deze reden, en twijfels rond financiële haalbaarheid op zij geschoven en vervangen door Antonio da Sangallo il Giovane, die ook door militaire bouwwerken een reputatie had opgebouwd van goede technisch bouwkundige oplossingen en stabiele structuren. De bouw zelf werd in 1583 aangevat onder de leiding van Giacomo della Porta, hij werd in 1602 opgevolgd door Carlo Maderno die onder meer de koepel afwerkte in 1620. De kerkfaçade zou pas in 1734 voltooid worden, naar ontwerp van Alessandro Galilei.

De schilderijen in de kapel van Sacchetti zijn van de hand van Giovanni Lanfranco en dateren uit 1623 en 1624. Verder beeldhouwwerk in de kerk is van Ercole Ferrata en Gian Lorenzo Bernini. Een beeldhouwwerk van de jonge Johannes de Doper werd eerst toegeschreven aan Donatello maar later aan Michelangelo.

Het ontwerp voor het hoogaltaar werd toevertrouwd aan Pietro da Cortona in opdracht van de Florentijnse edelman Orazio Falconieri maar die plannen werden nooit uitgevoerd. Twintig jaar later gaf Falconieri de opdracht door aan Francesco Borromini die de plannen aanpaste. Bij de uitvoering overleed Borromini in 1667 en werd de afwerking uitgevoerd door Pietro da Cortona die de plannen terug licht aanpaste. Bij diens dood in 1669 nam zijn leerling en vennoot Ciro Ferri de opdracht over en voltooide het altaar.

Graven[bewerken | brontekst bewerken]

In de kerk liggen onder meer begraven:

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Johannes XXIII verhief de kerk op 12 maart 1960 tot titelkerk. Houders van de titel waren:

Zie de categorie Church of San Giovanni Battista dei Fiorentini van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.