Carlo Caffarra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carlo Caffarra
Carlo Caffarra Madrid 2011.jpg
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Ambt 2004-heden: aartsbisschop van Bologna
Titelkerk San Giovanni dei Fiorentini
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1995-2004: aartsbisschop van Ferrara-Comacchio
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Carlo Caffarra (Samboseto di Busetto, 1 juni 1938) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Na zijn studie theologie aan het seminarie van Fidenza werd Caffarra op 2 juli 1961 tot priester gewijd. Vervolgens promoveerde hij aan de Pontificia Università Gregoriana tot doctor in het canoniek recht, met een dissertatie over het beëindigen van echtverbintenissen. Aan de Pauselijke Academie Alfonsina specialiseerde hij zich daarnaast in de moraaltheologie. In 1974 benoemde paus Paulus VI hem tot lid van de Internationale Theologencommissie. In 1980 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot referent voor huwelijks- en gezinsvraagstukken van de Bisschoppensynode en tot onderzoeksleider van het Pauselijk Instituut "Johannes Paulus II" voor studie naar huwelijk en gezin aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit. Vanaf 1985 was hij daarnaast raadsman van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Op 8 september 1995 volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van Ferrara-Comacchio. Op 16 december 2003 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Bologna. Hij trad aan op 15 februari 2004.

Tijdens het consistorie van 24 maart 2006 werd hij door paus Benedictus XVI opgenomen in het College van kardinalen. Hij kreeg de San Giovanni dei Fiorentini als titelkerk.

Op 27 oktober 2015 ging hij met emeritaat. In Bologna werd hij opgevolgd door mgr. Matteo Zuppi.

Externe link[bewerken]