Naar inhoud springen

Santi Marcellino e Pietro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santi Marcellino e Pietro
De Kerk van de Santi Marcellino e Pietro in Rome
Plaats Rome
Gewijd aan Marcellinus en Petrus
Coördinaten 41° 53′ NB, 12° 30′ OL
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Santi Marcellino e Pietro is een aan de heilige - en als tweetal aanbeden - martelaren Marcellinus en Petrus gewijde kerk in Rome. De kerk staat in de wijk Monti.

De eerste stichting van deze kerk vond plaats in de vierde eeuw, en wel - naar de overlevering meldt - op last van paus Siricius. De kerk werd aangelegd in de nabijheid van de zogenaamde Catacomben van Marcellinus en Petrus. Aan de eerste kerkstichting was een hospitaal verbonden, dat een centrum werd voor pelgrims. Daarna is de kerk vermoedelijk verloren gegaan.

In de achtste eeuw besloot paus Gregorius III om de kerk te herstellen. In 1256 besloot paus Alexander IV om de kerk te herbouwen. Toen werden onder het hoofdaltaar urnen met de relieken van beide heiligen, alsmede van de heilige Marcia, aangebracht.

In 1751 werd de kerk geheel herbouwd op instigatie van paus Benedictus XIV. De kerk verkreeg toen de huidige vierkante vorm, terwijl het interieur van de kerk werd vormgegeven naar de mode van die tijd als een Grieks kruis.

Sinds 1906 wordt de kerk bediend door paters van de ongeschoeide karmelieten.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Santi Marcellino e Pietro is sinds de zesde eeuw een titelkerk. Houders van deze titel waren onder andere: Oliviero Carafa, Bernardino López de Carvajal (de latere tegenpaus Martinus VI), Flavio Orsini, Giovanni Francesco Barbarigo, Giovanni Maria Mastai Ferretti (de latere paus Pius IX) en de Parijse aartsbisschop Jean-Marie Lustiger.

De huidige titulus is de Tsjechische kardinaal Dominik Duka.