Administratieve indeling van Polen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De administratieve indeling van Polen bestaat sedert 1999 uit 3 niveaus: 16 woiwodschappen (Województwo), 380 districten (Powiat) en 2479 gemeenten (Gmina). Dit systeem is ingevoerd door een reeks wetten in 1998 en ging in op 1 januari 1999. Voorheen waren er meer kleinere regio's (49) en geen districten.

Woiwodschappen[bewerken]

Indeling van Polen in regio's en districten(2007)
1rightarrow blue.svg Zie Woiwodschappen van Polen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De woiwodschappen worden geleid door een gouverneur (Wojewoda), aangesteld door de regering en een Marshal (Marszałek), de voorzitter van de deelregering van de woiwodschap.

Districten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Powiat voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Iedere woiwodschap is ingedeeld in een aantal districten, de powiats. Districten kunnen landelijke districten zijn, ofwel stadsdistricten: sommige steden zijn een district op zich. De landelijke districten hebben een verkozen districtsraad (rada powiatu), die een regering aanstelt, geleid door de starosta.

Gemeenten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Gmina voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het derde en laagste niveau zijn de gemeenten. Een district bestaat meestal uit meerdere gemeenten met uitzondering van de stadsdistricten die geen verdere indeling meer hebben. De gemeenten hebben een verkozen gemeenteraad zowel als een rechtstreeks verkozen burgemeester, de prezydent in de stadsdistricten, burmistrz in steden of wójt in de landelijke gemeenten.