Adriaan van Well

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adriaan van Well
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboren 24 december 1898
Geboorteplaats Zegwaart
Overleden 19 augustus 1967
Overlijdensplaats Zoetermeer
Beroep Ondernemer
Bedrijf Spar
Portaal  Portaalicoon   Economie

Adrianus Johannes Maria (Adriaan) van Well (Zegwaart, 24 december 1898Zoetermeer, 19 augustus 1967) was een Nederlands ondernemer, bekend als oprichter van de supermarktketen Spar in 1932.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1880 was zijn grootvader Antonius van Well in Zegwaart een winkel begonnen met alcoholische drank en kruidenierswaren die zijn vader Louis later overnam en die als grossier dergelijke goederen ook aan kruideniers in de regio verkocht.

Van Well nam die handel in de jaren dertig over in een periode toen er een economische crisis heerste (zie crisisjaren). Naar Amerikaans voorbeeld kwam hij met een plan waarbij winkeliers niet alleen samen inkopen maar ook bij de verkoop en reclame samenwerken; een plan dat tot dan in Europa niet of nauwelijks was geprobeerd. Hij was op dit idee gekomen, door een artikel van Johan Frederik ten Doesschate in een vakblad voor grossiers. Ten Doesschate stelde dat "door samen in te kopen en reclame te maken de kosten daalden. En met minder vertegenwoordigers in de winkel was er meer tijd voor verkoop. De grossiers zouden minder last hebben van kleine orders."[1]

In juni 1932 besloten 16 Zuid-Hollandse winkeliers om deel te nemen aan dat plan waarvoor Van Well de spar als symbool heeft gekozen omdat die boom het hele jaar door groen blijft. Later werd er een motto bij gekozen: "Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig": de Spar. Het concept van het vrijwillig filiaalbedrijf sloeg aan en in 1934 werd een gemeenschappelijk hoofdkantoor geopend, vanaf 1947 kwamen er ook in België vestigingen waarna Spar-winkels in West-Duitsland en andere landen volgden. Voor de grap werd in het bedrijf soms opgemerkt dat het motto ook had kunnen luiden: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteert Adriaan Regelmatig.

Toen hij in 1967 op 68-jarige leeftijd overleed waren er in 15 landen Spar-winkels met een totale omzet van 8 miljard gulden.