Adsav

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adsav
Logo adsav parti breton.gif
Geschiedenis
Opgericht 2000
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Ideologie rechts
nationalisme
Website www.adsav.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Adsav ('wederopstanding' in het Bretons) is een Bretons nationalistische beweging ontstaan uit de 'Parti pour l'Organisation de la Bretagne Libre' ( Partij voor het Organiseren van een Vrij Bretagne). Ze werd opgericht in 2000 door Patrick Montauzier, een gewezen militant van het 'Front de libération de la Bretagne/Armée républicaine bretonne' (Bretons Bevrijdings Front / Bretons Republikeins Leger) dat onder andere verantwoordelijk was voor de aanslag op het kasteel van Versailles in juni 1978.

Ideologie[bewerken]

Adsav beschouwt zich als rechts nationalistisch en is voorstander van een onafhankelijk Bretagne in de Europese Unie. Ze verzet zich tegen druggebruik en komt op voor het gezin als hoeksteen van de samenleving. Als alternatief voor het klassieke syndicalisme schuift ze het corporatisme naar voren. Ze wijst het etiket 'extreem-rechts' af wat ze als een belediging beschouwt misbruikt door politieke tegenstanders maar weigert expliciet de collaboratie van Bretonse nationalisten met Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog te veroordelen.

Verkiezingen[bewerken]

Vanaf maart 2006 profileert de beweging zich ook als Parti du Peuple Breton (Bretonse VolksPartij) en neemt met 6 kandidaten deel aan de kantonnale verkiezingen van 2008. Volgende verkiezingsresultaten worden gehaald:

  • Kandidaat Ronan Le Gall in het kanton Briec: 5,21 %
  • Kandidaat Erwan Josset in het kanton Auray: 4,12 %
  • Kandidaat Frédéric Thetiot in het kanton Saint-Père-en-Retz: 2,33 %
  • Kandidaat Thierry Le Béhérec in het kanton Châteaugiron: 4,96 %
  • Kandidaat Patrick Montauzier in het kanton Dol-de-Bretagne: 4 %
  • Kandidaat Roland de la Morinière in het kanton Lamballe: 6,29 %

Externe links[bewerken]