Aerometer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Hydrometer, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Schematische voorstelling van een aerometer

Een aerometer, ook wel dompellichaam of densitometer genoemd, is een apparaat om de dichtheid van vloeistoffen te meten. Het bestaat uit een holle glazen staaf met aan de onderzijde een verwijding. In de verwijding is een gewicht aangebracht (B). Op het bovengedeelte van de staaf is een schaalverdeling aangebracht. De aerometer wordt in de te onderzoeken vloeistof geplaatst. Door het gewicht in het onderste deel zal de schaalverdeling (A) recht omhoog steken. De schaalverdeling, en daarmee de dichtheid, wordt afgelezen waar de schaalverdeling door het vloeistofoppervlak gaat

Toepassing[bewerken]

Omdat de dichtheid van een vloeistof voor een deel bepaald wordt door de soort vloeistof, maar voor een ander deel door de in de vloeistof opgeloste stoffen, is een aerometer niet geschikt voor absolute uitspraken over de samenstelling van de onderzochte vloeistof. Aan de andere kant is het in een bekende omgeving - de oorsprong van het monster is bekend - een simpel apparaatje om de voortgang van een proces te controleren. Zo kan na destillatie van een alcoholhoudende drank - alleen water en ethanol destilleren naar het opvangvat, dus een bekende omgeving - het alcoholpercentage bepaald worden met behulp van de dichtheid.

Principe[bewerken]

De aerometer is een directe toepassing van de wet van Archimedes: de opwaartse kracht door een vloeistof is gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. De massa van de aerometer ligt vast, hoe dieper de meter in de vloeistof zakt hoe meer volume verplaatst wordt. Uiteindelijk wordt evenwicht bereikt, en drijft de aerometer.

Noot[bewerken]

In Engelstalig gebied is een aerometer niet een instrument om de dichtheid van vloeistoffen te meten maar om de dichtheid van gassen te meten.

Zie ook[bewerken]