Affiliate marketing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen - abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliates kunnen dit bewerkstelligen door onder andere advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen van klanten naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Er kan ook per click of per pageview betaald worden. Voorbeelden van typische affiliateconcepten zijn bijvoorbeeld vergelijkingssites, cashbacksites of nieuwsbrieven.

Betrokken partijen[bewerken]

Adverteerders[bewerken]

De partij die zelf haar producten en diensten aanbiedt op internet, meestal in de vorm van een webwinkel, wordt de adverteerder genoemd. De adverteerder stelt promotiemateriaal beschikbaar voor de affiliate, dit kunnen bijvoorbeeld reclamebanners, tekstlinks of formulieren zijn. De adverteerder bepaalt vooraf wat voor vergoeding er wordt uitgekeerd bij welke acties.

Affiliates (publishers - uitgevers)[bewerken]

Affiliates kunnen met behulp van het ter beschikking gestelde promotiemateriaal van de adverteerders bezoekers doorsturen naar de adverteerder. Wanneer er een actie plaatsvindt in de webwinkel van een adverteerder zal de affiliate hiervoor de vooraf vastgestelde vergoeding ontvangen.

Affiliate-netwerken (tussenpersonen)[bewerken]

Een affiliate-netwerk is als tussenpersoon de schakel tussen de adverteerders en de affiliates. De affiliate-netwerken zorgen voor een juiste afhandeling van de betalingen aan de affiliates en het doormeten van geplaatste verkopen en leads in hun software. Affiliate-netwerken maken het mogelijk voor affiliates om meerdere adverteerders te promoten binnen één interface. Het kan ook voorkomen dat adverteerders zelf in het bezit zijn van deze software.

Affiliate-CMS platformen (Platformen voor publishers)[bewerken]

Een publisher heeft tools nodig om het advertentie materiaal van een affiliate-netwerk te kunnen gebruiken. Zo is er verschillende programmatuur op de markt die de publisher hierbij kan helpen. Dit kan een affiliate CMS zoals Stellia zijn of een blogger programma zoals WordPress. Deze systemen maken het mogelijk promotiemateriaal om te zetten tot zichtbare advertenties. Zeker voor beginnende publishers kan dit een goede oplossing zijn.

Vergoedingsstructuur[bewerken]

Affiliate marketing is gebaseerd op het principe van no cure no pay, wat inhoudt dat een affiliate slechts wordt betaald als hij de dienst tot een goed einde heeft gebracht. De vier vergoedingsstructuren bij affiliate marketing zijn:

Pay per click (PPC)[bewerken]

PPC staat los van het aantal gegenereerde verkopen of leads, er wordt namelijk een vast bedrag - vaak enkele centen - uitgekeerd per klik op het promotiemateriaal (de banner- of tekstlink) van de adverteerder. De afkorting eCPC staat voor de effectieve cost per click. De eCPC wordt berekend aan de hand van de gemiddelde opbrengst of uitgave per geleverde of ontvangen bezoeker.

Pay per lead (PPL)[bewerken]

Een leadvergoeding wordt uitgekeerd wanneer een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de adverteerder door bijvoorbeeld een formulier in te vullen. Dit hoeft niet direct te leiden tot een afspraak zoals bij onderstaand PPS (Pay per sale), het leveren van een potentiële klant is voldoende. Het is vervolgens de taak van de adverteerder om het daadwerkelijk om te zetten in een sale of klus, hier houdt de affiliate zich niet mee bezig. Vaak worden leadvergoedingen uitgekeerd bij de promotie van diensten die niet direct via internet verkocht worden, zoals loodgieterswerk bijvoorbeeld.

Pay per sale (PPS)[bewerken]

Hier wordt een vergoeding betaald zodra de bezoeker via de affiliate voor directe omzet zorgt. In de praktijk betekent dat meestal een verkoop (sale) van een product aan de bezoeker. De adverteerder kan als vergoeding een percentage van het verkoopbedrag uitkeren aan de affiliate.

Pay per view (PPV)[bewerken]

Hierbij wordt er een vergoeding uitgekeerd aan de affiliate door de adverteerder per keer dat de advertentie bekeken is.

Geen sluitende controle[bewerken]

Noch de affiliate zelf, noch het affiliate-netwerk hebben een sluitende controle op de tot stand gekomen transacties, goed- en/of afgekeurde leads. Zij zijn volledig afhankelijk van datgene wat de adverteerder via het boekingssysteem aan dat systeem laat weten.