Aftermarket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De aftermarket is het geheel van bedrijven die actief zijn op het gebied van distributie van vervangende onderdelen, accessoires et cetera. Een aftermarketproduct is een vervangend product dat deriveert uit de aftermarket. Bedrijven die aftermarketproducten maken, kunnen mogelijkerwijs patenten en octrooien schenden. Vaak is vrije productie mogelijk omdat dit gebeurt met instemming van de bedrijven welke door de nalevering worden geraakt (de originele producenten of merkhouders).

De term aftermarket zegt niets over de kwaliteit van het product. Veelal produceren de OEM fabrikanten namelijk ook voor de aftermarket industrie. Ook zijn er diverse aanbieders die aftermarket producten produceren naar OEM specificaties, of deze zelfs overtreffen.


Voorbeelden[bewerken]

In de auto-industrie is het gebruikelijk dat een automerk zelf alleen een chassis maakt, en de verdere onderdelen laat maken door gespecialiseerde fabrikanten. De auto bouwer assembleert al deze onderdelen tot een auto. De onderdelen die origineel op deze auto zitten zijn de zogenaamde OEM/OES delen. Deze zijn vaak na te bestellen bij de dealer van het betreffende merk.

Veel fabrikanten die deze onderdelen produceren, leveren ook direct aan de consument via groothandels en webshops. Daarnaast zijn er ook bedrijven die alleen aan de consument leveren. Beide vallen onder de Aftermarket industrie

  • Klassieke computers