Airport 1975

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Airport 1975
Regie Jack Smight
Producent William Frye
Jennings Lang
Scenario Don Ingalls
Hoofdrollen Charlton Heston
Karen Black
George Kennedy
Efrem Zimbalist jr.
Susan Clark
Muziek John Cacavas
Montage J. Terry Williams
Cinematografie Philip H. Lathrop
Distributie Universal Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 18 oktober 1974
Genre Drama / Thriller
Speelduur 106 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $3 miljoen
Opbrengst $47 miljoen
Voorloper Airport
Vervolg Airport '77
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Airport 1975 is een Amerikaanse rampenfilm uit 1974 in een regie van Jack Smight. De film was de eerste sequel op Airport uit 1970 en het vervolg in de gelijknamige filmtetralogie. In de film hebben Charlton Heston en Karen Black hoofdrollen als piloot en hoofdstewardess van een vliegtuig waarvan de cockpit geraakt wordt door een kleiner ander vliegtuig, met rampzalige gevolgen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Columbia Air Lines vlucht 409 is een Boeing 747-100 op een nachtelijke verbinding tussen Washington Dulles International Airport en Los Angeles International Airport. Scott Freeman is een zakenman uit New Mexico die met zijn eigen zakenjet Beechcraft Baron naar een dringend bijeengeroepen verkoopsmeeting vliegt in Boise, Idaho. Een occlusiefront zorgt voor slechte weersomstandigheden in de volledige zone van de westkust van de Verenigde Staten en de luchthaven van LA meldt een zichtbaarheid van nul meter. Columbia 409 en de Beechcraft van Freeman worden beide afgeleid naar Salt Lake City International Airport.

De luchtverkeersleiding van Salt Lake City laat Columbia 409 landen voor de Beechcraft. Terwijl Columbia 409 begint aan zijn finale daling klikt eerste officier Urias zichzelf los uit zijn stoel om een waargenomen vibratie te controleren. Net dan krijgt Freeman in zijn vliegtuig een zware hartaanval en stuurt zijn toestel in een laatste beweging in de aanvliegroute van Columbia 409. De Beechcraft raakt Columbia 409 vooraan, net boven de stoel van de copiloot. Door het ontstane gat wordt Urias uit het vliegtuig gezogen en wordt de vluchtingenieur Julio fataal geraakt. De piloot, kapitein Stacy wordt geraakt door brokstukken in het gezicht en verliest zijn zicht. Nancy Pryor, de hoofdstewardess, stormt de cockpit binnen waar kapitein Stacy als een van zijn laatste acties voor het bewustzijn te verliezen de automatische piloot en de hoogtestabilisatie kan inschakelen.

Nancy Pryor informeert de controletoren van Salt Lake City dat de volledige vluchtcrew of gestorven of onbeschikbaar is en dat er niemand is om het toestel te besturen. Ze geeft een verslag van de schade in de cockpit. Joe Patroni, van de directie van Columbia Air Lines verneemt van de noodsituatie en schakelt de hulp in van kapitein Al Murdock, het hoofd van de vluchtopleiding van Columbia én de partner van Nancy Pryor, hoewel hun relatie net dan door een tumultueuze fase ging.

Patroni en Murdock vliegen met een kleine jet van Columbia naar Salt Lake. Onderweg houden ze contact met Pryor wat hun informeert dat de automatische piloot het toestel op hoogte houdt maar niet kan gebruikt worden voor bochten. Het vliegtuig is evenwel koers aan het zetten naar de Wasatch bergketen, dus begeleidt Murdock Pryor via de radio in het proces om de koers te corrigeren. Midden in dit manoeuvre valt de verbinding evenwel uit en de controletoren van Salt Lake City slaagt er niet meer in het radiosignaal te herstellen.

Met de onmogelijkheid van Columbia 409 om te keren, het kerosinelek en de nadering van de Wasatch bergen wordt een operatie omgezet met een Sikorsky MH-53 helikopter van de United States Air Force. Een eerste piloot wordt naar beneden gewincht door het gat in de cockpit maar deze operatie mislukt en de piloot stort neer. Ondertussen slaagt Pryor met een verwarde uitleg van kapitein Stacy wel in om door het verhogen van de snelheid te stijgen en zo de bergketen te ontwijken.

De enige andere persoon in de helikopter die een 747 aan de grond kan zetten is kapitein Murdock die als volgende naar beneden wordt gewincht. Hij slaagt erin succesvol de cockpit te bereiken en kan het vliegtuig veilig aan de grond zetten op Salt Lake City Airport. De stewardessen slagen erin om alle passagiers succesvol langs de evacuatieglijbanen uit het vliegtuig te geleiden, en Pryor en Murdock vallen elkaar in de armen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Charlton Heston kapitein Alan Murdock
Karen Black hoofdstewardess Nancy Pryor
George Kennedy Joe Patroni
Efrem Zimbalist jr. kapitein Stacy
Gloria Swanson zichzelf
Susan Clark mevr. Patroni
Helen Reddy zuster Ruth
Linda Blair Janice Abbott
Dana Andrews Scott Freeman
Myrna Loy mevr. Devaney
Sid Caesar Barney
Roy Thinnes eerste officier Urias
Ed Nelson majoor Alexander
Nancy Olson mevr. Abbott
Larry Storch Purcell
Martha Scott zuster Beatrice
Norman Fell Bill
Jerry Stiller Sam
Conrad Janis Arnie
Beverly Garland mevr. Freeman
Linda Harrison Winnie
Guy Stockwell kolonel Moss
Erik Estrada vluchtingenieur Julio
Kip Niven luitenant Thatcher