Ajaxstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ajaxstraat
Ajaxstraat
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg
Wijk 110-Morgen
Begin Minervalaan
Eind Orionstraat
Lengte 250 m
Postcode 3054 SC, 3054 SE
Algemene informatie
Genoemd naar Ajax
Openbaar vervoer bus 174
Detailkaart
Ajaxstraat

De Ajaxstraat is een straat in de wijk 110-Morgen in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg. De straat is in 1955 aangelegd in de toen nieuwe woonwijk. De straat is een zijstraat van de Minervalaan, en loopt van zuid, nabij een bushalte van bus 174, naar noord, waar de straat rechts overgaat in de Orionstraat. Een aanzienlijk deel van de oorspronkelijke bebouwing, waaronder in 2004 ook de gelijknamige Ajaxflat, is de laatste jaren afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

De straat is vernoemd naar de Griekse held Ajax, net zoals alle andere straten in de wijk ook naar Griekse en Romeinse goden en helden zijn vernoemd.

Petitie[bewerken | brontekst bewerken]

Alhoewel de straat al ruim een halve eeuw de naam Ajaxstraat droeg, werd in 2013 een petitie ingediend om een naamswijziging te bewerkstelligen teneinde associatie met de Amsterdamse voetbalclub Ajax te voorkomen.[1] Het verzoek werd door de straatnaamcommissie in Rotterdam beoordeeld en afgewezen. De beslissing van de commissie was unaniem. "Er zijn geen zwaarwegende redenen om de naam te veranderen. Het is namelijk niet zo dat alle bewoners en bedrijven tegen de Ajaxstraat zijn", aldus de voorzitter.[2]