Aladdin (1992)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Aladdin (film))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aladdin
Aladdin-logo.svg
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Wish granted!
Regie Ron Clements
John Musker
Producent Ron Clements
John Musker
Scenario John Musker
Ron Clements
Ted Elliott
Terry Rossio
Hoofdrollen Scott Weinger
Robin Williams
Jonathan Freeman
Linda Larkin
Frank Welker
Gilbert Gottfried
Douglas Seale
Muziek Alan Menken
Howard Ashman
Tim Rice
Montage Mark A. Hester
H. Lee Peterson
Distributie Walt Disney Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 11 november 1992
Vlag van Nederland 25 november 1993
Genre Animatie, avontuur, fantasy
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 28.000.000
Opbrengst $ 504.050.219
Gewonnen prijzen 26
Overige nominaties 16
Vervolg De Wraak van Jafar
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Disney
Personage Geest

Aladdin is een Disney-animatiefilm uit 1992 geregisseerd door Ron Clements en John Musker. Het is de 31e animatiefilm van Disney. Voor de oorspronkelijke Amerikaanse productie werden de stemmen van Scott Weinger, Robin Williams en Linda Larkin gebruikt.

De film is gebaseerd op het klassieke sprookje Aladin en de wonderlamp uit Duizend-en-een-nacht.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jafar, de grootvizier van de sultan van Agrabah, is op het spoor gekomen van de Grot der Wonderen. In deze magische grot ligt een lamp verborgen die hem kan helpen de macht in handen te krijgen. Helaas voor Jafar blijkt Gazeem, de man die hij heeft ingehuurd om voor hem de lamp te gaan halen, niet degene die is uitverkoren om de grot in te mogen. Alleen een “ruwe diamant” mag de grot betreden.

In Agrabah zelf probeert Aladdin, een arme jongen, te overleven. Samen met het aapje Abu steelt hij brood.

Intussen bezoeken allerlei prinsen het koninklijk paleis om de jonge en mooie prinses Jasmine om haar hand te vragen, maar de prinses wijst iedereen af. Omdat Jasmine genoeg heeft van het leven in het paleis waar ze wordt gedwongen met iemand te trouwen besluit ze zich een tijdje onder het volk te mengen, vermomd als gewoon meisje. Ze is zich er niet bewust van hoe het leven er buiten de paleismuren aan toe gaat. Ze komt in de problemen wanneer ze een jongetje een appel aanbiedt, maar de appel vervolgens niet kan betalen. Aladdin schiet haar te hulp en de twee worden verliefd op elkaar. Aladdin neemt Jasmine mee naar zijn onderkomen.

Jafar gebruikt zijn magie om te ontdekken wie wél de grot der wonderen mag betreden en ontdekt dat dit Aladdin is. Hij laat Aladdin arresteren. Jasmine onthult haar vermomming zodat ook Aladdin erachter komt wie zij is. Omdat ze als prinses echter onder de grootvizier staat, kan ze Jafars bevel niet terugdraaien. Aladdin wordt afgevoerd naar de kerker. Later vertelt Jafar aan Jasmine dat Aladdin is onthoofd. In werkelijkheid leeft Aladdin nog.

Jafar vermomt zich als een oude man en neemt Aladdin mee naar de Grot der Wonderen. Hij wil dat Aladdin in ruil voor goud en diamanten de Grot der Wonderen betreedt om voor hem de lamp te halen. De Grot der Wonderen blijkt vol rijkdommen te liggen. Aladdin en Abu mogen echter niets aanraken behalve de lamp. In de grot ontmoeten ze ook een vliegend tapijt. Aladdin vindt de lamp, maar dan raakt Abu toch een van de andere schatten aan. Hierdoor stroomt de grot vol lava. Dankzij het tapijt kunnen Aladdin en Abu ontkomen. Bij de uitgang van de grot pakt Jafar de lamp en probeert Aladdin te doden. Dankzij Abu mislukt dit, maar Aladdin en Abu komen wel vast te zitten in de grot.

Wanneer ze bijkomen, blijkt dat Abu de lamp aan Jafar heeft kunnen ontfutselen. Door over de lamp te wrijven roept Aladdin per ongeluk een geest die in de lamp zit op. Aladdin kan de geest drie wensen laten vervullen. Door een list zorgt Aladdin ervoor dat ze uit de betoverde grot komen zonder hier zijn eerste wens voor te gebruiken. Daarna gebruikt hij zijn eerste wens om zichzelf te veranderen in een rijke prins genaamd Ali 'a Babwa, zodat hij kan trouwen met de prinses.

Net voordat Ali bij het paleis aankomt, probeert Jafar de sultan te hypnotiseren met zijn staf zodat Jasmine met hem zou gaan trouwen. Dit mislukt omdat Ali het paleis binnenstormt. Aanvankelijk denkt Jasmine dat Ali de zoveelste prins is, maar uiteindelijk doorziet ze zijn vermomming en herkent hem als Aladdin. Aladdin wordt echter weer gevangengenomen door Jafar en van een klif afgegooid. Hij wordt nog net gered door de geest, maar dat kost hem zijn tweede wens. Jafar gaat terug naar het paleis en hypnotiseert de sultan opnieuw. Aladdin komt op tijd terug om Jafars staf te vernietigen en daarmee de hypnose te verbreken. De sultan beseft nu dat Jafar een verrader is en geeft zijn wachters bevel Jafar te arresteren, maar Jafar weet te ontsnappen. Vervolgens laat Jafar zijn papegaai Iago de lamp stelen. De geest is hierdoor nu gedwongen om drie wensen van Jafar in te willigen.

Jafar wenst zichzelf eerst tot de nieuwe sultan, en daarna tot een machtige tovenaar. Hij neemt de macht in het paleis over en stuurt Aladdin naar een besneeuwd landschap ergens op de Noordpool. Dankzij het vliegende tapijt keert Aladdin snel weer terug. Hij daagt Jafar uit tot een duel, maar beseft al snel dat hij Jafar niet kan verslaan. Dan vertelt hij Jafar dat de geest van de lamp nog altijd machtiger is dan hij. Jafar pikt dit niet en wenst zelf de machtigste geest ter wereld te worden. Hij vergeet alleen dat een geest altijd in een lamp moet wonen, en nauwelijks is hij veranderd of er verschijnt een zwarte lamp die hem naar binnen zuigt, samen met Iago. Om hen voor eens en altijd uit de weg te ruimen stuurt de geest de lamp met de twee booswichten naar de Grot der Wonderen, waar ze de komende 10.000 jaar gevangen zullen zitten.

Aladdin wordt door iedereen als redder onthaald. Hij krijgt nu toestemming om met de prinses te trouwen, ondanks dat hij geen prins is. Aladdin besluit zijn derde wens, die hij nu niet meer nodig heeft, te gebruiken om de geest vrij te wensen.

Rolverdeling[bewerken]

Engelse stemmen[bewerken]

Acteur Personage
Weinger, Scott Scott Weinger Aladdin (spraak)
Kane, Brad Brad Kane Aladdin (zang)
Williams, Robin Robin Williams Geest en Koopman/verteller (spraak)
Larkin, Linda Linda Larkin Jasmine (spraak)
Salonga, Lea Lea Salonga Jasmine (zang)
Freeman, Jonathan Jonathan Freeman Jafar
Gottfried, Gilbert Gilbert Gottfried Iago
Seok, Douglas Douglas Seok Sultan
Welker, Frank Frank Welker Abu
Adler, Bruce Bruce Adler Koopman/verteller (zang)

Nederlandse stemmen[bewerken]

Acteur Personage
Bosch, Bart Bart Bosch Aladdin
Bokma, Pierre Pierre Bokma Geest
Vlasblom, Laura Laura Vlasblom Jasmine
Linnebank, Gees Gees Linnebank Jafar
Biesterveld, Bram Bram Biesterveld Iago
Versyp, Nolle Nolle Versyp Sultan
Kraaijkamp jr., Johnny Johnny Kraaijkamp jr. Koopman/verteller

Productie[bewerken]

In 1988 kwam Howard Ashman met de suggestie voor de film. Samen met Alan Menken schreef hij een scenario en de bijbehorende muzieknummers. Hij leverde het scenario in 1991 af bij studiobaas Jeffrey Katzenberg, die het echter afkeurde. Na wat herschrijvingen van Clements, Musker en het duo Ted Elliott en Terry Rossio accepteerde hij het wel. Enkele veranderingen die in het scenario werden aangebracht waren o.a. dat Aladdins moeder eruit werd geschreven, Aladdins persoonlijkheid wat werd aangepast, de 3 vrienden van Aladdin (Babkak, Omar en Kassim) werden vervangen door het aapje Abu en Iago kreeg een meer komische rol. Door deze aanpassingen werden sommige van de nummers die Menken en Ashman schreven (Proud of Your Boy, High Adventure, You can count on me en Humiliate the Boy) onbruikbaar. Hierdoor moesten er nieuwe nummers geschreven worden. Ashman echter was te zwaar ziek en overleed aan de gevolgen van aids op 14 maart 1991. Tim Rice werd uiteindelijk bij de productie betrokken en schreef de laatste nummers voor de film (One Jump Ahead en A Whole New World).

Het ontwerp van de personages is gebaseerd op het werk van Al Hirschfeld. Production Designer Richard Vander Wende vond Hirschfelds tekenstijl heel toepasselijk in het Arabische thema van de film. Alleen het ontwerp van het personage Jafar week hiervan af. Supervising Animator Andreas Deja wilde namelijk dat het personage het tegenovergestelde was van alle andere personages in de film.

Aladdin zou oorspronkelijk in het verhaal 13 jaar oud zijn. Het ontwerp van het personage leek in het begin erg op Michael J. Fox. Tijdens de productie bleek al snel dat het oorspronkelijke ontwerp niet zou werken. Aladdin werd opnieuw ontworpen, met gezichtskenmerken van Tom Cruise en verschillende Calvin Klein-modellen.

Muziek[bewerken]

Net als de meeste andere Disneyfilms bevat Aladdin een aantal muzikale nummers, waarvan een paar ook buiten de film om hits zijn geworden. De nummers zijn:

Prijzen en nominaties[bewerken]

Vervolgen[bewerken]

De film werd vervolgd door twee direct-naar-video films:

Daarnaast verscheen er een 86 afleveringen tellende animatieserie over Aladdin.

In 2007 verscheen de film Disney Princess Enchanted Tales: Follow Your Dreams, die bestaat uit twee verhalen, waarvan een was gebaseerd op de personages uit Aladdin.

In 2011 werd de musical, gebaseerd op de animatiefilm, voor het eerst opgevoerd in Seattle. Sinds 2014 speelt de musical in het New Amsterdam Theatre op Broadway. In 2015 opende de musical in Japan en Duitsland.

Spin-offs[bewerken]

In 1993 brachten Virgin Interactive en Disney Interactive Studios een computerspel uit gebaseerd op de film, Disney's Aladdin.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • De mysterieuze koopman die men in het begin van de film ziet en die tevens het verhaal vertelt, zou in werkelijkheid Geest zijn. Dit is te zien aan zijn sikje, zijn handen met maar vier vingers (enkel Geest en de koopman hebben vier vingers in de film) én zijn gedrag. Ook zijn de kleren van de koopman blauw met om zijn buik een rode band, hetzelfde zoals Geest eruitziet. Aanvankelijk zou dit aan het einde van de film onthuld worden, maar dit werd uiteindelijk geschrapt.
  • De film bevat enkele referenties naar eerdere Disneyfilms. Wanneer de Sultan met zijn houten speeltjes in de weer is, kan men zien dat de toren van houten diertjes op het Beest uit Belle en het Beest staat. Ten tweede is Sebastiaan, de krab uit De Kleine Zeemeermin, te zien in de film wanneer Geest hem tevoorschijn haalt uit een boek. Ten slotte verandert Geest zijn hoofd in dat van Pinokkio (uit de gelijknamige film) wanneer hij wil aantonen dat Aladdin aan het liegen is. Pinokkio keert ook nog een keer terug als pop tussen verschillende anderen, in een van de vertrekken van het paleis.
  • Robin Williams improviseerde meer dan 16 uur bij elkaar voor zijn rol toen hij de stem van Geest insprak.
  • Telkens wanneer Aladdin een leugen probeert te verkopen, plooit de veer van zijn tulband en valt voor zijn gezicht.
  • Geest zou ook George Bush Senior en John Wayne hebben geïmiteerd, al hebben beide vertolkingen de film niet gehaald.

Externe link[bewerken]

Animatiefilms:Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) · Pinokkio (1940) · Fantasia (1940) · Dombo (1941) · Bambi (1942) · Saludos Amigos (1942) · De Drie Caballeros (1944) · Make Mine Music (1946) · Vrij en Vrolijk (1947) · Melody Time (1948) · De Avonturen van Ichabod en meneer Pad (1949) · Assepoester (1950) · Alice in Wonderland (1951) · Peter Pan (1953) · Lady en de Vagebond (1955) · Doornroosje (1959) · 101 Dalmatiërs (1961) · Merlijn de Tovenaar (1963) · Jungle Boek (1967) · De Aristokatten (1970) · Robin Hood (1973) · Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh (1977) · De Reddertjes (1977) · Frank en Frey (1981) · Taran en de Toverketel (1985) · De Speurneuzen (1986) · Het Dappere Broodroostertje (1987) · Oliver & Co. (1988) · De kleine zeemeermin (1989) · De Reddertjes in Kangoeroeland (1990) · Belle en het Beest (1991) · Aladdin (1992) · The Lion King (1994) · Pocahontas (1995) · De klokkenluider van de Notre Dame (1996) · Hercules (1997) · Mulan (1998) · Tarzan (1999) · Fantasia 2000 (1999) · Keizer Kuzco (2000) · Dinosaur (2000) · Atlantis: De Verzonken Stad (2001) · Lilo & Stitch (2002) · Piratenplaneet (2002) · Brother Bear (2003) · Paniek op de Prairie (2004) · Chicken Little (2005) · Meet the Robinsons (2007) · Bolt (2008) · De prinses en de kikker (2009) · Rapunzel (2010) · Winnie de Poeh (2011) · Wreck-It Ralph (2012) · Frozen (2013) · Big Hero 6 (2014) · Zootropolis (2016) · Vaiana (2016) · Ralph Breaks the Internet (2018)
Live-action/animaties:The Reluctant Dragon (1941) · Victory Through Air Power (1943) · Melodie van het zuiden (1946) · So Dear to My Heart (1949) · Mary Poppins (1964) · Heksen & Bezemstelen (1971) · Peter en de Draak (1977) · Who Framed Roger Rabbit (1988) · Enchanted (2007) · Mary Poppins Returns (2018)
DisneyToon Studios:DuckTales: Het Geheim van de Wonderlamp (1990) · A Goofy Movie (1995) · Doug's 1st Movie (1999) · Teigetjes Film (2000) · Het Speelplein: De Grote Vakantie (2001) · Terug naar Nooitgedachtland (2002) · Jungle Boek 2 (2003) · Knorretje's Grote Film (2003) · Teacher's Pet (2004) · Poeh's Lollifanten Film (2005) · Bambi II (2006) · Tinker Bell (2008)
Overige:The Nightmare Before Christmas (1993) · De reuzenperzik (1996) · Valiant (2005) · The Wild (2006) · Roadside Romeo (2008) · A Christmas Carol (2009) · Alice in Wonderland (2010) · Alice Through the Looking Glass (2016)