Slag om de Alamo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alamo (gebouw))
Ga naar: navigatie, zoeken
Slag om de Alamo
Onderdeel van de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog
De Alamo
De Alamo
Datum 23 februari 1836 - 6 maart 1836
Locatie San Antonio, Texas
Resultaat Mexicaanse pyrrusoverwinning
Strijdende partijen
Commandanten en leiders
Antonio López de Santa Anna William B. Travis
Jim Bowie
Davy Crockett
Troepensterkte
1600 183-250
Verliezen
300-400 doden, 300 gewonden 183-250 doden

De Alamo is het bekendste begrip uit de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De Alamo was eigenlijk een katholiek missiegebouw in San Antonio, het centrum van de Texaanse Onafhankelijkheidsbeweging.

Op 23 februari 1836 overviel de Mexicaanse generaal Antonio López de Santa Anna (1797-1876) met 5000 soldaten het stadsgarnizoen waar slechts 180 tot 200 Texaanse strijders gelegerd waren. Onder hen ook de kolonisten Davy Crockett en Jim Bowie. De beperkte groep Texanen trok zich terug in de Alamo. Ze zouden zich niet overgeven en de belegering zou tot 6 maart duren. De Texanen geraakten zonder munitie en werden daarop door de Mexicanen bestormd. Alle mannen werden gedood.

Rond de Alamo bestaan veel legendes, waarvan de waarheid vaak hoogst dubieus is. Zo zou Davy Crockett zich tot het laatste moment hebben verdedigd tot de dood erop volgde. Er is echter een dagboek van een Mexicaanse officier gevonden die dit tegenspreekt; Crockett zou in werkelijkheid gevangen zijn genomen en ter dood gebracht zijn. Verder zou William Travis een lijn in het zand getrokken hebben. Degenen die de Alamo wilden blijven verdedigen (en dus hoogstwaarschijnlijk zouden sterven) moesten de lijn oversteken. Alle verdedigers, op de Franse veteraan Louis Rose na, zouden de lijn overgestoken hebben. Louis dook onder bij een familie die later een verslag, waarvan ze beweerden dat het van Roses hand was, zou publiceren. Volgens weer een andere legende liet Santa Anna, alvorens het vuur te laten openen, elke avond de degüello spelen, een muziekstuk dat de Spanjaarden in de strijd tegen de Moren speelden om aan te geven dat iedereen gedood zou worden.

De bekende oorlogskreet "Remember the Alamo!" ("Denk terug aan de Alamo!") herdenkt deze belangrijke gebeurtenis. Deze kreet werd voor het eerst en het laatst gebruikt tijdens de Slag bij San Jacinto, zes weken na de Alamo, waarbij Santa Anna werd verslagen en gevangengenomen.

Het beleg van de Alamo is vele malen verfilmd: