Republiek Texas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Republic of Texas
 Mexico (land) 1836–1845 Verenigde Staten 
Vlag van de Republiek Texas
(Details)
Kaart
Political divisions of Mexico 1836-1845 (location map scheme).svg
Algemene gegevens
Hoofdstad Houston (1837–39)
Austin (1839–45)
Talen Engels, Spaans, Duits, Frans, en indiaanse talen
Munteenheid Republic of Texas Dollar
Regering
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd President
Geschiedenis
- Texaanse Revolutie 2 maart 1836
- Annexatie 29 december 1845

De Republiek Texas (Engels:Republic of Texas) was een onafhankelijk land tussen Mexico en de Verenigde Staten. Het bestond van 1836 tot 1845. Het grondgebied viel min of meer samen met de hedendaagse Amerikaanse staat Texas plus nog groot stuk land ten noordwesten van Texas. De precieze grenzen waren omstreden. In 1845 werd het één van de Verenigde Staten.

Geschiedenis[bewerken]

Voor de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog was Texas een onderdeel van Nieuw-Spanje. Na de Mexicaanse onafhankelijkheid werd het een deel van de staat Coahuila y Texas. Een groot deel van het gebied was echter nog nauwelijks onder controle en werd in feite door indianen geregeerd. Kolonisten uit de Verenigde Staten trokken Texas binnen. De Mexicaanse overheid stond dit toe, zolang ze bereid waren rooms-katholiek te worden en trouw te zweren aan de Mexicaanse vlag. Veel immigranten hielden zich hier echter niet aan. Velen waren filibusters, die van plan waren Texas voor de VS te annexeren. Nadat president Vicente Guerrero in 1829 de slavernij in Mexico had afgeschaft namen de spanningen toe. De Mexicaanse overheid voerde tot ongenoegen van de Texanen haar controle over Texas op. Op 20 december 1835 brak de Texaanse Revolutie uit en Texas verklaarde zich onafhankelijk.

Aanvankelijk wisten de Mexicanen onder Antonio López de Santa Anna successen te boeken. Santa Anna boekte een grote overwinning bij de legendarische slag om de Alamo, waarbij de Texaanse held Davy Crockett om het leven kwam. Maar op 21 april 1836 werden de Mexicanen weer verslagen in de Slag bij San Jacinto. Volgens de legende werd Santa Anna verleid door "Yellow Rose", een Texaanse en werd hij 'met de broek op de knieën' gevangengenomen. In ruil voor zijn vrijlating trok hij zich terug tot voorbij de Rio Grande. Sam Houston, de overwinnaar van San Jacinto, werd de eerste president. De Mexicaanse regering was woedend en weigerde de onafhankelijkheid te erkennen. De Republiek Texas werd alleen erkend door de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de eveneens van Mexico afgescheiden Republiek Yucatán.

Er ontstond binnen de republiek een politieke strijd. De nationalisten, onder Mirabeau B. Lamar wilden de onafhankelijkheid behouden, de indianen Texas uitzetten en Texas uitbreiden tot aan de Grote Oceaan. Hun tegenstanders, onder leiding van Sam Houston, wilden vreedzaam samenleven met de indianen en Texas bij de VS voegen.

Op 1 maart 1845 ondertekende de Amerikaanse president John Tyler een wet, die de annexatie van Texas mogelijk maakte. Later dat jaar stemden de Texanen in een referendum voor annexatie, en op 29 december werd Texas als staat in de VS opgenomen. Doordat de westgrenzen van Texas niet duidelijk waren was er nu een groot stuk land dat zowel door de VS als door Mexico werd geclaimd. Dit leidde een jaar later tot de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.

Lijst van presidenten[bewerken]

  • 1836 (interim): David G. Burnet
  • 1836–1838: Sam Houston
  • 1838–1841: Mirabeau B. Lamar
  • 1841–1844: Sam Houston
  • 1844–1845: Anson Jones