Vicente Guerrero (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vicente Guerrero
Portret van Vicente Guerrero
(1850), Anacleto Escutia, Museo Nacional de Historia
Geboren 10 augustus 1782
Tixtla, Guerrero
Overleden 14 februari 1831
Cuilápan, Oaxaca
Politieke partij Partido Liberal
Partner María Guadalupe Hernández
Beroep Militair
Politicus
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
President van Mexico
Aangetreden 1 april 1829
Einde termijn 17 december 1829
Voorganger Guadalupe Victoria
Opvolger José María Bocanegra
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Vicente Ramón Guerrero Saldaña (Tixtla, 10 augustus 1782Cuilápam, 14 februari 1831) was een van de leiders gedurende de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog en was later president van Mexico.

Hij werd geboren in het dorpje Tixtla, in de Westelijke Sierra Madre, 100 kilometer van Acapulco. Hij was een mesties. Hij sloot zich in 1810 aan bij de Mexicaanse opstandelingen tegen Spanje. Eerst aan de zijde van José María Morelos en na diens dood als leider van de opstandelingen. In 1821 maakte hij met Agustín de Iturbide en Guadalupe Victoria zijn intrede in Mexico-Stad, waarmee Mexico onafhankelijk werd. Hij keerde zich tegen Iturbide toen deze zich tot keizer benoemde. In 1823 werd Iturbide omvergeworpen en Mexico werd een republiek.

In 1829 leidde hij met Antonio López de Santa Anna een coup tegen Guadalupe Victoria, nadat deze de conservatief Manuel Gómez Pedraza als opvolger had aangewezen. Op 1 april werd Guerrero president. De coup was zo gewelddadig dat een aantal mede-liberalen zich tegen hem keerden. Hij regeerde maar kort. Op 4 december 1829 werd hij in een contra-coup omvergeworpen door Anastasio Bustamante. Nadat hij in 1831 door een contra-contra-coup weer aan de macht wilde komen werd hij door Bustamante gevangengenomen en vermoord. Hij is begraven in het Monument voor de Onafhankelijkheid in Mexico-Stad.

De deelstaat Guerrero is naar hem genoemd, en zijn geboorteplaats Tixtla heet tegenwoordig Tixtla de Guerrero. Hij wordt tegenwoordig in Mexico als een held beschouwd.

Voorganger:
Guadalupe Victoria
President van Mexico
1829
Opvolger:
José María Bocanegra