Alan Lee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alan Lee

Alan Lee (Dartmoor (Devon, Engeland), 20 augustus 1947) is een Britse illustrator van boeken en een conceptual designer van films, die vooral bekend is door zijn illustraties van J.R.R. Tolkiens In de Ban van de Ring en het ontwerp voor Peter Jacksons verfilming hiervan.

Hij heeft veel fantasy-boeken geïllustreerd, zoals de millennium-editie van In de Ban van de Ring, Faeries (samen met Brian Froud), Lavondyss van Robert Holdstock, e.a. Ook zijn er vele kalenders verschenen met zijn illustraties, en heeft hij gewerkt als conceptual designer van films (Legend, Erik the Viking, e.a.) en miniseries (Merlin). In 1993 heeft hij de Kate Greenaway Medal gewonnen en in 1998 de Best Artist Award tijdens de 'World Fantasy Awards'.

Zijn werk als conceptual designer voor Peter Jacksons verfilming van Lord of the Rings wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van het succes van deze films. Samen met John Howe was hij verantwoordelijk voor de vele decors, objecten, wapens en het uiterlijk van de wezens die in deze film een belangrijke rol spelen. In 2004 wonnen Howe en Lee een Oscar (Best Art Direction) voor The Lord of the Rings: The Return of the King. Om deze reden is hij, tezamen met John Howe, ook weer betrokken bij de verfilming van The Hobbit. Dit is het verhaal dat voorafgaat aan The Lord of the Rings en dat ook weer door Peter Jackson als een trilogie verfilmd wordt.