Alcantara (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alcantara
Alcantara
Lengte 52 km
Hoogte (bron) 1250 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 24,04 m/km
Debiet 2,41 m³/s
Bron Monti Nebrodi
Stroomt door Sicilië
De Alcantara bij de overstromingen van 2003
Gola dell'Alcantara
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Alcantara (Siciliaans: Alcàntara) is een rivier op het Italiaanse eiland Sicilië.

De bron ligt op 1250 m hoogte op de zuidflank van de Monti Nebrodi. De monding in de Ionische Zee ligt bij Capo Schiso in Giardini-Naxos.

De rivier is 52 km lang, het stroomgebied is 573 km² groot en het gemiddeld debiet bij de monding is 2,41 m³ per seconde.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Alcantara is van Arabische oorsprong: (al-Qanṭarah, 'de Brug') en verwijst naar een oude Romeinse brug, ontdekt door Arabieren. Thucydides noemde de rivier Akesines Potamos; in het Latijn heette ze "Assinus of Assinos".

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

De bron ligt op het grondgebied van Floresta. Via de noordzijde van de Etna, stroomt de Alcantara door Randazzo, Mojo Alcantara, Francavilla di Sicilia, Motta Camastra, Castiglione di Sicilia, Graniti, Gaggi, Calatabiano, Taormina en Giardini-Naxos.

Duizenden jaren geleden werd de bedding geblokkeerd door een lavastroom van de Etna. Door het water koelde de lava ongewoon snel af, waardoor ze kristalliseerde in verticale kolommen. In de daaropvolgende millennia schuurde de rivier zich een weg door deze lavapijlers, wat resulteerde in indrukwekkende kloven en ravijnen, zoals de "Gola dell'Alcantara".

Alcantara rivierpark[bewerken | brontekst bewerken]

Het Alcantara rivierpark (Parco fluviale dell'Alcantara) werd opgericht in 2001 om de rivier te beschermen en het toerisme te stimuleren.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]