Aleksej Arboezov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Aleksej Nikolajevitsj Arboezov (Russisch: Алексей Николаевич Арбузов) (Moskou, 26 mei 1908Moskou, 20 april 1986) was een Russisch toneelschrijver.

Leven en werk[bewerken]

Arboezov werd geboren in Moskou, maar verhuisde op zijn derde naar Sint-Petersburg. Hij werd wees op zijn elfde en op zijn veertiende begon hij te werken voor het Mariinskitheater, eerst als hulpje maar al snel als acteur. In 1928 werd Aboezov lid van een groep jonge acteurs die zich het “Gilde van het experimentele drama” noemde, later sloot hij zich aan bij de Agitprop. In 1930 verhuisde Aboezov terug naar Moskou en vanaf die tijd begon hij ook drama te schrijven. Bekendheid verwierf hij met de toneelstukken De lange weg (1935), Tanja (1939), Verhalen uit Irkoetsk (1959) en De belofte (1965). Het werk van Aboezov wordt gekenmerkt door een sterk medeleven met zijn medemens: doorheen al diens zwakheden ontwaart hij toch steeds weer de basale wens van eenieder om een goed en nuttig leven te leiden. Daarmee creëert hij voornamelijk positieve personages, op basis van de Tolstojaanse boodschap: “in deze wereld is niemand schuldig”.

De werken van Aboezov werden ook in het buitenland veelvludig op de planken gebracht. In Nederland regisseerde Peter Oosthoek in 1977 zijn Herfst in Riga, in 1991 bracht de Koninklijke Vlaamse Schouwburg hetzelfde stuk op de planken onder de naam Herfstduet.

Externe links[bewerken]