Alexanderson alternator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexanderson Alternator in Grimeton

De Alexanderson Alternator is een wisselstroomgenerator (alternator) met hoge frequentie voor langegolf radiotelegrafie. Het is een ronddraaiende machine die voor de genereren van hoge frequentie wisselstroom werd uitgevonden: tot 100 kHz, voor radiotelegrafie verbindingen. Zijn naam ontleent het apparaat aan zijn uitvinder, Ernst Alexanderson.

De Alexanderson Alternator werd uitgebreid gebruikt voor langegolf radiotelegrafie verbindingen door kustposten, maar was te groot en te zwaar om op schepen te worden geïnstalleerd.

Tot de uitvinding van vacuümbuis in de jaren 1920, was de Alexanderson Alternator een belangrijke high-power radiotelegrafiezender. Met dit apparaat als basis heeft Alexanderson veel meer ontdekkingen kunnen doen, zoals het beter uitzenden van radio en televisie. Onder andere het Nederlandse zendstation Radio Kootwijk maakte in het begin gebruik van de Alternator van de firma Telefunken, voordat het op kortegolfzenden overging.

De laatst resterende operationele Alexanderson Alternator staat bij het Radiostation Varberg in het Zweedse Grimeton. Ieder jaar op 24 december om 08.00 UTC en om 08.30 UTC, zendt het radiostation op de frequentie 17.2 kHz een kerstwens uit in morsecode.