Alliance française

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Optreden georganiseerd door de AF Taiwan

De Alliance française is een van origine Franse organisatie, in 1883 opgericht in Parijs, met als doel het Frans en de Franse cultuur over de hele wereld te verspreiden. In Nederland bestaat de Alliance française al meer dan 120 jaar, sinds 1888. De Alliance française heeft in Nederland 33 cursuscentra.

In 2013 had de Alliance française 1040 afdelingen in 136 verschillende landen.

Activiteiten[bewerken]

In de cursuscentra in Nederland wordt onder andere lesgegeven in het Frans, maar ook worden andere activiteiten georganiseerd. Dit zijn voornamelijk culturele activiteiten, die te maken hebben met de cultuur van Frankrijk. Binnen de Alliance française wordt voornamelijk Frans met elkaar gepraat. Aansluitend op deze lessen is een examen mogelijk. De examens worden in Den Haag afgelegd op de verschillende beheersingsniveaus van het Europees referentiekader. In Amsterdam is er geen vestiging van de Alliance française. Daar organiseert het Institut français des Pays-Bas, voorheen het Maison Descartes, de lessen in het Frans.

Jaarlijks organiseert de Alliance française in Nederland bijvoorbeeld het Concours de la Chanson, meestal in de Diligentia in Den Haag.

Externe links[bewerken]