Alliance française

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Optreden georganiseerd door de AF Taiwan
De AF in Dhaka

De Alliance française is een van origine Franse organisatie, opgericht in Parijs in 1883 met als doel het Frans en de Franse cultuur over de hele wereld te verspreiden.

Activiteiten[bewerken]

In de cursuscentra in Nederland wordt onder andere lesgegeven in het Frans, maar ook worden andere activiteiten georganiseerd. Dit zijn voornamelijk culturele activiteiten, die te maken hebben met de cultuur van Frankrijk. Binnen de Alliance française wordt voornamelijk Frans met elkaar gepraat. Aansluitend op deze lessen is een examen mogelijk. De examens worden in Den Haag afgelegd op de verschillende beheersingsniveaus van het Europees Referentie Kader. In Amsterdam is er geen vestiging van de Alliance française, daar organiseert het Maison Descartes de lessen in het Frans.

Jaarlijks organiseert de Alliance française in Nederland bijvoorbeeld het Concours de la Chanson, meestal in de Diligentia in Den Haag.

Organisatie[bewerken]

In 2013 had de Alliance française 1040 afdelingen in 136 verschillende landen. In Nederland bestaat de Alliance française al meer dan 120 jaar, sinds 1888. De Alliance française des Pays-Bas heeft meer dan 30 cursuscentra, in: Alkmaar, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Bergen op Zoom, Boskoop, Breda, 's-Hertogenbosch, Den Haag, Den Helder, Deventer, Dordrecht, Ede-Wageningen, Eindhoven, Friesland, Gooi, Gouda, Hart van Zeeland, Hoorn, Kennemerland, Maastricht, Meppel, Nijmegen, Ommen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Twente, Utrecht, Zutphen en Zwolle.

Externe link[bewerken]