Almindingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fietspad door het Almindigenbos. Dit was vroeger een spoorlijnverbinding van Rønne naar Nexø.

Almindingen (Oud Deens voor "van iedereen") op Bornholm is met 6.000 ha het op twee na grootste bos van Denemarken. Hiervan is 2.412 ha eigendom van de staat.[1] Het werd in het begin van de negentiende eeuw aangelegd. Voor die tijd was er maar heel weinig bos op Bornholm. Het gebied van Almindingen heette Højlyngen en er graasden koeien.

Rytterknægten (De knecht van de ruiters)[bewerken]

In Almindingen staat een verhoging in het landschap genaamd "Rytterknægten", met 162 meter het hoogste punt van het eiland. Hier staat de uitkijktoren Kongemindet (zie foto) die werd opgericht ter gedachtenis aan het bezoek van Koning Frederik VII en zijn echtgenote aan Bornholm in 1851.

Vestingen[bewerken]

Twee ruïnes van vervallen vestingen zijn ook in Almindingen te vinden. Gamleborg (oude burcht), die uit de tijd van de Vikingen stamt, en Lilleborg (kleine burcht), die daar niet zo ver vandaan ligt, is een middeleeuwse vesting en de opvolger van Gamleborg. Het werd door de koning rond 1150 gebouwd als tegenhanger van Hammershus, dat door het Aartsbisdom werd bestuurd.

Overblijfselen van de Koude Oorlog[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitse bezetting vervangen door de Sovjettroepen. Die bleven nog een jaar op het eiland, om vervolgens in het voorjaar van 1946 pas van het eiland te vertrekken. Uit vrees dat het eiland nogmaals in Sovjethanden zou kunnen komen, werd er onder de Koude Oorlog een radarstation opgericht. Bornholm ligt in de Oostzee, en maakte daarmee deel uit van het grensgebied Zweden, Denemarken, Polen en de voormalige DDR. Heden ten dage heet dit radarstation Radarhoved Bornholm (Radarhoofd Bornholm).

Wisent-project[bewerken]

Het Bos- en Natuurbeheer van Bornholm heeft hier in 2012 de wisent of Europese bizon (Bison bonasus) uitgezet.[2] Dat betekent dat voor het eerst in 2500 jaar Europa's zwaarste zoogdiersoort weer te vinden is in Denemarken sinds de mens deze uitroeide in de ijzertijd.[3] De dieren werden uit Polen gehaald.[4] De dominante stier moest 23 mei 2016 afgemaakt worden. In die vier jaar werd hij vader van 11 kalven.[5] Per mei 2018 waren er 15 bisons op het eiland.[6]