Altbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Altbier met beugelfles

Altbier of kortweg Alt is een bier van bovengisting. Het wordt gebrouwen in een stijl die zijn oorsprong in Düsseldorf en omgeving vindt en het bier wordt dan ook vaak met Düsseldorf geassocieerd.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger waren de meeste bieren bovengistend. Ondergistend bier maken was alleen in de winter mogelijk, omdat hiervoor een koeltemperatuur van 5 graden nodig is. In het zuiden van Duitsland werd met het Reinheitsgebot het brouwen tijdens de warme zomermaanden aan banden gelegd en mochten brouwers enkel in de wintermaanden brouwen, met als gevolg dat zij zich specialiseerden in ondergistend bier. In Noordrijn-Westfalen golden deze beperkingen niet en bleef het bovengistende bier gebruikelijk, net als in het aangrenzende Nederland en België. Later werd het Reinheitsgebot versoepeld en kon het Altbier het ook na de landelijke invoering overleven. Omdat de bovengisting als de "oude" (Duits: alt) methode werd beschouwd, kreeg het bier in de volksmond de naam Altbier.

Kenmerken[bewerken]

Het Altbier zoals we dat tegenwoordig kennen is amberkleurig en is in smaak verwant aan Engelse pale ales en de Belgische bieren van hoge gisting als Palm en De Koninck. Wel onderscheidt het zich duidelijk van het Keulse bier van bovengisting, Kölsch, dat veel blonder is en een minder bitter aroma heeft. Keulen en Düsseldorf zijn vanouds rivalen en die rivaliteit wordt ook beleefd tussen Kölsch en Altbier.

Producenten[bewerken]

De meeste brouwerijen van Altbier bevinden zich in en rond Düsseldorf. Ook in Nederland wordt, door onder andere Lindeboom, een alt gebrouwen onder de naam Venloosch Alt. Internationaal de meeste bekendheid geniet Diebels, inmiddels eigendom van Anheuser-Busch InBev. Kleiner, maar wel vermeldenswaard is de Bolten-Brauerei uit Korschenbroich, dat al sinds 1266 Altbier brouwt en daarmee de oudste nog bestaande brouwer van Altbier is.