Venloosch Alt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venloosch Alt
Venloosch Alt
Brouwer Bierbrouwerij Lindeboom
Type altbier
Gebrouwen sinds 2001 (1753)
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 5%
Ingrediënten water, gerst, hop,
Lagering lagertanks
Kleur koperrood
Lijst van Nederlandse bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier

Venloosch Alt is een Nederlands altbier, oorspronkelijk gebrouwen door onder andere La Belle Alliance in de Nederlandse plaats Venlo, maar sinds 2001 gebrouwen bij Bierbrouwerij Lindeboom.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bier werd voor het eerst genoemd in 1753, destijds gebrouwen in meerdere brouwerijen in de binnenstad van Venlo. De brouwers van de stad beklaagden zich bij de gemeente dat ze over oud bier nog een keer belasting moesten betalen terwijl er al eens belasting over betaald was. Rond 1900 kocht Leopold Wolters een brouwerij met de naam La Belle Alliance in de Lomstraat waar in totaal vier brouwerijen waren. Deze brouwerij was een van de brouwerijen die in Venlo altbier brouwden. In de oorlog werd de brouwerij, die toen als enige in Venlo was overgebleven, flink gemoderniseerd en uitgebreid. Later in de oorlog werkte zoon Edmond Wolters bij Diebels in Issum om te ontkomen aan Arbeitseinsatz in het Ruhrgebied. Op 5 november 1944 werd de brouwerij geraakt in een bombardement en werden de brouwactiviteiten gestaakt. Na de oorlog werden de resterende gebouwen omgebouwd tot drankenhandel. De apparatuur die de bombardementen overleefd had werd verkocht aan de Drie Hoefijzers in Breda. De drankenhandel Citadel die daarna in een deel van de gebouwen huisde verkocht lang dat bier als agent in Venlo.

Altbier werd er in deze periode niet meer in Venlo gebrouwen. Vanaf de jaren 60 duiken er weer regelmatig altbierreclames op in de Venlose horeca, zij het van Duitse brouwerijen die net over de grens in de Niederrhein gevestigd waren.

In 1983 werd het merk Venloosch Alt uitgebracht. Initiatiefnemers waren Jan van Groenendaal, exploitant van café de Gouden Tijger aan de Lomstraat en John Keulartz, een vastgoedeigenaar, brouwerij-huurder en horeca-magnaat. De herintroductie van het altbier was bij de heropening van café In Den Gouden Tijger. Het bier werd aanvankelijk gebrouwen bij de Arcense Stoombierbrouwerij. Toen Keulartz echter besloot dat al zijn cafés Leeuwbier moesten gaan tappen, werd Venloosch Alt bij deze Valkenburgse brouwerij gebrouwen. Leeuw brouwde echter enkel ondergistend bier, waardoor er technisch eigenlijk geen sprake meer was van een altbier. De voorraad Venloosch Alt in Arcen werd toen als Altforster Alt aan de man gebracht. Aan het einde van de 20e eeuw stapte Keulartz met al zijn cafés over van het Valkenburgse Leeuw naar de Lindeboom Bierbrouwerij in Neer en liet vanaf toen ook het Venloosch Alt daar brouwen. Lindeboom liet een recept ontwikkelen door Freddy Delvaux van de Universiteit in Leuven die het bier weer bovengistend maakte maar ook kruidde met koriander en citrusschil. Hierdoor kreeg het bier een meer Belgische toets. Sinds 2017 heeft de nieuwe brouwmeester Jan-Willem Den Hartog van Lindeboom de receptuur onder handen genomen en ligt de smaak weer binnen de kaders van een Niederrhein alt. Het bier won in dat jaar een zilveren European Beerstar Award op de Drinktec in München in de categorie Altbier.

Recept[bewerken | brontekst bewerken]

Het bier is een bovengistend bier. Een soort lichtmout en twee soorten donkermout worden bij het brouwproces gebruikt. Aan het einde van het brouwproces wordt het bier op smaak gebracht met hop.

Het oorspronkelijke Venloosch Alt was waarschijnlijk een biertype gelijkend op Vlaams-Oud-bruin-bier, een rins zoetzuur bier dat lange tijd rijpt in tonnen. Dit geldt overigens ook voor het Duitse altbier. Er waren brouwers die vijgen en rozijnen toevoegden.

Variant[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2003 wordt er ook een witbier-variant gebrouwen: Venloosch Wit.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]