Alvenrad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alvenrad
Alvenrad Live in Balve.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2011 - heden
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Folkmetal
Heavy metal
Black metal
Label(s) Trollmusic
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Alvenrad is een folkmetalband uit Nederland en profileert zich met hun Veluwse afkomst.[1] De band bestaat uit twee man, te weten Mark Kwint en Jasper Strik. Zij worden echter zowel in de studio als op het podium bijgestaan door sessiemuzikanten.
Hun teksten zijn geschreven in de Nederlandse taal en gespekt met archaïsmen. De bandnaam is een vrije Nederlandse vertaling van het Oudijslandse Álfröðull. Het betreft een kenning, die eertijds gebezigd werd door skalden in Middeleeuws IJsland.[2]

Geschiedenis[bewerken]

In 2009 richtten Mark Kwint en Jasper Strik de band Faelwa op. In datzelfde jaar brachten zij de EP Farewell Sun in eigen beheer uit.[3] Zij speelden indertijd melancholische rockmuziek in navolging van Tenhi en Empyrium. Het jaar daarop begon het duo een nieuw project, genaamd Stormsterk. Hiermee werd het album Wild en Bijster Land in eigen beheer uitgebracht.[4] Het duo combineerde toen klanken uit de noordse volksmuziek met folkrock. In 2011 werd Alvenrad in het leven geroepen om de stijlen van voorgaande bands te combineren met heavy metal.

De band tekende in 2013 een platencontract bij Trollmusic. Trollmusic is nauw verbonden met Prophecy Productions.[5] Aanvankelijk tekende men voor twee albums, tot in 2014 het contract hernieuwd werd en band en label besloten een samenwerking aan te gaan voor vier albums.

In 2014 bracht Alvenrad het debuutalbum Habitat uit.[6] De band werkte hierop onder andere samen met Ancient Rites' gitarist Erik Sprooten.[7] De mastering werd gedaan door Markus Stock, die faam geniet als frontman van Empyrium. Het album werd positief gerecenseerd in Aardschok,[8] Rockerilla,[9] Rock Hard[10] en Legacy.[11] In laatstgenoemde magazine werd het album tevens meegenomen in de soundcheck. De opener van het album met de titel 'Woudakoestiek' werd gedraaid op verscheidene radiostations waaronder de Concertzender.[12]

Op 28 juli 2016 in het Duitse Balve was de wereldpremière een feit. Het betrof de vooravond van het Prophecy Fest, een muziekfestival met aan Prophecy gelieerde bands op het programma.

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

  • 2014: Habitat (Trollmusic)

Promo's[bewerken]

  • 2014: Woudakoestiek (Trollmusic)
  • 2015: Minneschemering (Trollmusic)

Bandleden[bewerken]

  • Mark Kwint: zang, gitaar
  • Jasper Strik: toetsen, zang

Sessiemuzikanten[bewerken]

  • Ingmar Regeling: drums
  • Arjan Hoekstra: bas
  • Koen de Graaf: grunt
  • Hanna van Gorcum: zang
  • Erik Sprooten: gitaar