Folkmetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heavy metal
Hoofdartikel heavy metal
Stilistische oorsprong blues, rock-'n-roll, klassieke muziek
Culturele oorsprong jaren zestig, Europa, Verenigd Koninkrijk
Vaak toegepaste
instrumenten
gitaar, basgitaar, drumstel, keyboard
Populariteit wereldwijd
Subgenres
avant-gardemetal · black metal · deathmetal · doommetal · folkmetal · gothic metal · groovemetal · hairmetal · neo-classical metal · new wave of British heavy metal · powermetal · progressieve metal · speedmetal · thrashmetal · Vikingmetal
Fusiongenres
alternatieve metal · blackened deathmetal · funkmetal · grindcore · industrial metal · melodieuze deathmetal · metalcore · nu metal · rapcore · sludgemetal · stonerrock · symfonische metal · thrashcore
Regionale scenes
Göteborgmetal · new wave of British heavy metal · Bay Area-thrashmetal
Verwante onderwerpen
mode · geschiedenis · bands · muzikanten · metal-umlaut
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Folkmetal is een muziekstijl waarbij volksmuziek wordt samengevoegd met heavy metal. Traditionele instrumenten die vaak worden gebruikt zijn de viool, hoorn, fluit, accordeon en draailier. De thematiek in tekst en podiumpresentatie is mythologie, heidendom en oude tijden.

Folkmetal kent verschillende varianten zoals Keltische en Oriëntaalse metal, paganmetal en vikingmetal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Als genre bestaat folkmetal sinds circa 1997, hoewel daarvoor al powermetalbands zongen over heidendom uit vroegere tijden, gevolgd door blackmetalbands.

De Britse heavymetalband Skyclad speelde folkmetal avant la lettre. Door het gebruik van viool kreeg de muziek een folky en middeleeuwse sfeer. Momenteel is Finntroll een van de populairste folkmetalbands. In dat project wordt black metal gemengd met Finse volksmuziek en de songteksten gaan veelal over trollen.

Met de groei van het aantal folkmetalbands neemt de populariteit van het genre toe. Ook het festival Paganfest ziet een toename in de bezoekersaantallen.

Keltische metal[bewerken | brontekst bewerken]

Keltische metal is een op de Keltische mythologie gerichte variant van folkmetal, evenals bijvoorbeeld vikingmetal en Oriëntaalse metal. Deze variant kent invloeden uit de black metal en lijkt soms op gothic metal. Groepen als Waylander en Bran Barr combineren Keltische folkmetal met zogenaamde battlemetal, wat dan de variant Keltische battlemetal oplevert. Een van de bekendste Keltische metal bands is Eluveitie. Deze Zwitserse band combineert Melodieuze Death Metal met Keltisch geïnspireerde teksten en liederen. Een van hun bekendste liedjes is Inis Mona, wat een adaptatie is van de traditioneel Bretoense klassieker Tri Martolod.

Oriëntaalse metal[bewerken | brontekst bewerken]

Oriëntaalse metal is een variant binnen de folkmetal die invloeden heeft uit de Arabische of Hebreeuwse volksmuziek en de metal zoals veelal doommetal, soms black metal of deathmetal. Thema's zijn volkstragedies, Midden-Oosterse folklore en verhalen uit religieuze geschriften. Vooral in Israël en Turkije is deze vorm van folkmetal tot bloei gekomen.

Inhoudelijk komen de songteksten overeen met die van de deathmetal en andere folkmetal. Muzikaal refereert het aan de agressieve drum van de deathmetal, de trage ritmes van de doommetal en aan de volksmuziek zoals ook toegepast in andere folkmetal. De zangpartijen variëren van deathmetalgrunt, vervormde stemmen tot ook zuivere zang.

De Israëlische band Salem geldt als pionier binnen het genre en in hun muziek zijn black- en deathmetalinvloeden aanwezig, terwijl dit bij andere bands zoals Orphaned Land en Mezarkabul nauwelijks het geval is waardoor deze toegankelijker klinken. De Israëlische band Orphaned Land werd in 1991 geformeerd en bracht in 1994 haar debuutalbum Sahara uit. Voor hun muziek put de band uit muziekstijlen van het Midden-Oosten met traditionele elementen uit Arabische en joodse volksmuziek. In 1993 werd de groep Melechesh in Jeruzalem opgericht; deze speelde black metal met als hun eerste folkmetalnummer 'The siege of Lachish' van de gelijknamige ep uit 1996. Andere Oriëntaalse metalbands verschenen daarna met de band Distorted als eerste Israëlische metalband met een vrouw voor de zang.

Paganmetal[bewerken | brontekst bewerken]

Paganmetal is een folkmetalvariant waarbij de nadruk ligt op de heidense thematiek (pagan is Engels voor 'heiden' of 'heidens'). Vaak wordt er gebruikgemaakt van folkarrangementen. De songteksten zijn in tegenstelling tot die in de black metal niet satanisch, maar behandelen vooral oude, heidense levenswijzen en religies. Het verschil tussen paganmetal en 'gewone' folkmetal zit in de tekstinhoud.

Trol- of humppametal[bewerken | brontekst bewerken]

Trolmetal is een schertsende naam voor de folkmetalvorm waarbij de songteksten over trollen en goblins gaan. Hiervoor wordt geput uit Noordse mythen, sagen, legenden en folklore. De muziek wordt vooral gespeeld door Scandinavische bands. De bands Mortiis en Finntroll zijn toonaangevend voor deze muzieksoort en stonden aan de basis. Mortiis heeft in haar oudere werk een middeleeuws ambient geluid en Finntroll speelt een mix van black metal en polka. Mortiis behoort inmiddels vanwege andere teksten niet meer tot het genre van de trolmetal.

Humppametal is folkmetal waarin humppa doorklinkt. Humppa is een Finse volksmuziek die verwant is aan jazz, snelle foxtrot en polka. Finntroll is bijvoorbeeld een band die humppametal speelt, maar aangezien de muziek van deze band ook wel trolmetal wordt genoemd, wordt humppametal daar wel aan gelijk geschaard. Het begrip 'humppa' heeft betrekking op de muziek en 'trol' op de tekst.

Een verwante stijl is het zogenaamde 'forest metal'.

Vikingmetal[bewerken | brontekst bewerken]

Vikingmetal is een folkmetalvariant die verwijst naar de Vikingtijd waarbij melodieën en klanken worden gebruikt die Oudnoords overkomen. De songteksten gaan meestal over de mythologie, het heidendom, de geschiedenis en oorlogen van de Vikingen. Aangezien de Vikingen een heidens volk was, kent het genre verwantschap met de black metal. Zoals de leden van blackmetalbands zich wel uitdossen met corpsepaint en pinnen, zo kleden leden van vikingmetalbands zich als Vikingen door zich in pelsen te steken en bijvoorbeeld een drinkhoorn aan hun riem te dragen. De Duitse band Faithful Breath trad begin jaren 80 als eerste metalband op in vikingoutfit, maar tekstueel gezien behoorde deze groep niet tot het vikingmetalgenre. Veel bands gebruiken in de vormgeving runen of daarop gelijkende letters om zich daarmee als vikingmetal te profileren.

Deze folkvariant won dermate aan populariteit dat deze is uitgegroeid tot een genre apart.

De aanverwante rockvariant heet vikingrock. Veel van die bands komen uit Zweden, maar ook uit andere Noordse landen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]