Eluveitie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Eluveitie
Eluveitie in 2012
Eluveitie in 2012
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2002 - heden
Oorsprong Zwitserland
Genre(s) Folkmetal, Celtic metal, Paganmetal, Melodieuze deathmetal, Akoestische Folk
Label(s) Fear Dark
Nuclear Blast
Leden
Drums Alain Ackermann
Gitaar Rafael Salzmann
Zang / Whistles / Mandola / Doedelzak Chrigel Glanzmann
Viool Nicole Ansperger
Gitaar Jonas Wolf
Draailier Michalina Malisz
Basgitaar Kay Brem
Doedelzak / Whistles / Mandola Matteo Sisti
Zang / Celtic Harp / Mandola Fabienne Erni
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Draailier en viool

Eluveitie is een metalband uit Zwitserland. Ze kan worden omschreven als een heidense folkmetalband. De muziek van de band is traditionele, keltische volksmuziek gecombineerd met melodieuze deathmetal. De band werd opgericht in 2002 en bestaat uit 8 mensen. Er wordt gezongen en gegrunt in het Engels en in het Gallisch. In de muziek staat de liefde voor de Helvetiaanse roots centraal. De naam Eluveitie is dan ook Etruskisch voor de Helvetiërs.

Geschiedenis[bewerken]

Hun eerste demo Vên kwam uit in 2003 en werd later opnieuw als ep uitgebracht in 2004 nadat de band een contract tekende bij het Nederlandse platenlabel Fear dark records. In 2004 was ook het eerste grote optreden van Eluveitie op Elements of Rock in Uster, Zwitserland. In 2006 kwam het tweede album, Spirit, uit. In november 2007 tekende ze een contract bij Nuclear Blast In 2008 verscheen de derde, Slania.

Op 17 april 2009 werd het vierde album uitgebracht, Evocation I – The Arcane Dominion. Dit album is volledig akoestisch, en is het eerste deel uit een tweedelig albumconcept. In tegenstelling tot de andere albums spelen de vocalen van Chrigel Glanzmann op dit album slechts een kleine rol. De meeste vocalen worden gedaan door de draailierspeelster van de band, Anna Murphy. De teksten van vrijwel elk nummer zijn traditionele teksten, gezongen in het Gallisch.

Nog in 2009 maakte de groep bekend dat ze al aan het werken waren aan hun 5de album, Everything Remains As It Never Was. Het album was al een week voor verschijning te beluisteren via Myspace. Het album werd uitgebracht op 19 februari 2010. In 2012 werd hun 6de album Helvetios uitgebracht. Dit concept-album concentreert zich vooral op de Keltische oorlogen vanuit het standpunt van de Helvetiërs. 2012 betekende ook het 10-jarig bestaan van de band. Daarom werd dat jaar ook nog The Early Years uitgebracht. Dit is een compilatie van de eerste twee albums. Vên werd ervoor opnieuw opgenomen en Spirit werd geremasterd.

Op 1 augustus 2014 verscheen het nieuwe album Origins. Daarvan werd hun eerste single "King" al uitgebracht. Ook kwam "Call Of The Mountains" uit. Speciaal aan dit nummer is dat het verscheen uitgebracht in vijf talen, namelijk Engels, Zwitserduits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Op 5 mei 2016 werd aangekondigd dat Anna Murphy, Merlin Sutter & Ivo Henzi de band zullen verlaten.

Leden[bewerken]

Oud-leden[bewerken]

Discografie[bewerken]

Externe link[bewerken]