Amasra (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amasra
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Situering
Regio Zwarte Zeeregio
Provincie Bartın
Coördinaten 41°44'47"NB, 32°23'11"OL
Algemeen
Inwoners 7.000
Hoogte 0 m
Burgemeester Emin Timur (CHP)
Foto's
Blik op het kasteel van Amasra
Blik op het kasteel van Amasra
Voormalige Byzantijnse kerk in Amasra
Voormalige Byzantijnse kerk in Amasra
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Amasra (Grieks: Ἄμαστρις, Amastris) is een klein historisch havenstadje in de Turkse provincie Bartın aan de zuidkust van de Zwarte Zee. Amasra is een belangrijke toeristische plaats in de westkant van de Turkse Zwarte Zeeregio.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De originele naam van de stad was Σήσαμος; Sesamus, die vermeld werd door Homerus. De huidige naam komt van Amastris, het nichtje van de laatste Perzische koning Darius III. Na haar scheiding van Lysimachus werd zij de alleenheerser van de omliggende Griekse koloniën.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ionische kolonisten arriveerden in de 8e eeuw voor christus in het gebied. Zij stichtten verscheidene koloniën zoals Sesamus, Cytorus, Cromna en Tium. Perzische volkeren veroverden regelmatig Griekse koloniën langs de kust van de Zwarte Zee. Alexander de Grote helleniseerde de Perzische volkeren. Latere dynastieën zoals die van Amastris tastten de Griekse cultuur niet aan. De tiran van het staatje sloot zich vrijwillig aan bij het Pontische koninkrijk tussen 265–260 voor christus. Het gebied bleef tot 70 voor Christus in Griekse handen, toen Lucius Licinius Lucullus het inlijfde in het Romeinse Rijk.

Na de val van het Romeinse Rijk ging de stad over naar het Byzantijnse Rijk. Hij werd continu bewoond tot halverwege de negende eeuw, wanneer de Russen de stad plunderen tijdens de eerste Russisch-Byzantijnse oorlog. De stad verkreeg pas weer enig belang toen het in 1261 werd ingenomen door de Republiek Genua die probeerde het monopolie te krijgen op handel op de Zwarte Zee. In 1460 veroverde de Ottomaanse Sultan Mehmed II Amasra en een groot deel van de kuststrook.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Amasra heeft enkele bebouwde eilanden waaronder het Romeins/Byzantijnse kasteel, later uitgebreid door de Genuezen. Hoewel gelegen op een nauw eiland, bezit het kasteel een tunnel naar een ondergrondse zoetwaterbron. Ook is er een negende-eeuwse kapel die tussen 1460 en 1930 als moskee is gebruikt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]