Ammisaduka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ammisaduka
Ammisaduka
Koning van Babylon
Periode 1646-1626 v.Chr. (middenchronologie)
Voorganger Ammiditana
Opvolger Samsuditana
Dynastie Babylon I

Ammisaduka of Ammi-Saduqa, achterkleinzoon van Hammurabi, was een koning van de eerste dynastie van Babylon. Hij regeerde van 1646 tot 1626 v.Chr. Men weet van Ammisaduqa dat hij zijn regering met de afkondiging van een algemene nietigverklaring van de schulden begon, tuppam hepum of het breken van de tafelen, een frequente traditie om de populariteit van de nieuwe vorst te waarborgen (Babylonisch nieuwjaarsritueel).

Onder Ammisaduqa werd er geen melding meer gemaakt van het land van Hana, een teken dat het contact met Syrië en de Taurus verloren ging. Later zou het het Assyrische land zijn dat niet meer werd vermeld.

Het Venustablet van Ammisaduqa is een kleitablet in spijkerschrift met astronomische observaties van de planeet Venus. Deze zou zijn opgesteld tijdens de regeerperiode van Ammisaduka. Deze speelt een belangrijke rol in het vaststellen van de chronologie van het Nabije Oosten. In 1912 wist de assyrioloog Kugler aan de hand van de Venustafel vast te stellen dat het Jaar van de Gouden Troon overeenkwam met het achtste regeringsjaar van Ammisaduka. Hij stelde daarop in eerste instantie vast dat het eerste regeringsjaar van Ammisaduka viel in 1975 v.Chr., waarbij meespeelde dat er in die tijd van werd uitgegaan dat Hammurabi rond 2000 v.Chr. leefde. Dit leidde tot vroege of lange chronologieën. In 1924 herzag Kugler zijn visie en kwam met 1799 v.Chr. als het waarschijnlijke jaar. Vele verschillende jaartallen van meerdere geleerden volgden, elk met hun eigen overwegingen. Uiteindelijk leken de drie waarschijnlijke kandidaten voor Ammisaduka 1 1702, 1646 en 1582 v.Chr., respectievelijk de lange, midden- en korte chronologie. In 1998 stelden Gasche et al. de ultrakorte chronologie voor, die 1550 v.Chr. opperde.[1]

Antieke bron[bewerken | brontekst bewerken]