Amoled

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een amoled-scherm (active-matrix organic light-emitting diode) is een technologie die voortkomt uit oled-schermen.

Werking[bewerken]

Dit is een weergave van hoe een amoled-scherm opgebouwd is.

Een amoled-scherm bestaat uit oled-pixels die verwerkt zijn in een thin film transistor (tft). De pixels kunnen geïntegreerd zijn in de dunne laag van de tft of hierop geplaatst zijn. De pixels zijn zo gerangschikt dat ze een rooster van pixels vormen. Tussen de tft-laag en de kathodelaag is er een laag met organisch materiaal dat zal oplichten als er een elektrische activering plaatsvindt. Om te bepalen hoe helder een bepaalde pixel moet oplichten, wordt er een controle uitgevoerd door twee tft's. Eén controleert het starten en stoppen van het laden van een condensator. De tweede dient om een spanningsbron op niveau te houden die nodig is om een constante elektrische stroom te leveren voor de pixel.

Voordelen[bewerken]

Een amoled-scherm zal op ieder moment werken bij een laag stroomverbruik. Dit resulteert in een constante helderheid en een goede videoratevoorstelling. Dit maakt amoled-schermen zeer aantrekkelijk voor draagbare elektronica waarbij het energieverbruik belangrijk is en waarbij de schermdiagonaal groter is dan 2 à 3 inch.

Nadelen[bewerken]

Het grootste nadeel van amoled-schermen is het ontwikkelingsproces complex, en daarmee ook duur is.

Toepassingen van amoleds[bewerken]

Toepassingen van dit soort schermen is te vinden in de mp4-spelerbranche waar men toch gebruikmaakt van grotere schermen. Samsung is momenteel bezig met de ontwikkeling van televisieschermen en laptopschermen waarin men de amoled-techniek wil implementeren. Ook heeft Samsung, net als Nokia en HTC, al mobiele telefoons en digitale camera's met amoled-schermen. Ook de PlayStation Vita, de tweede handheld van Sony, gebruikt een amoled-scherm dat is gefabriceerd door Samsung.

Amoled-Son Dam Bi[bewerken]

Toen Samsung de eerste mobiele telefoon met amoled op de markt bracht, zorgde Son Dam bi met het liedje 'Amoled' voor de promotie in Zuid-Korea.