Naar inhoud springen

Amsterdamsche Watermeterfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Amsterdamsche Watermeterfabriek was een verkoopmaatschappij, reparatie-inrichting en producent van watermeters, opgericht en gevestigd te Amsterdam en vervolgens vanaf 1921 tot aan de liquidatie in 1937 te Haarlem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aandeel van H. Meinecke Aktien Gesellschaft

In 1888 werd met de stijging van het kraanwaterverbruik in Nederland het voor de firma Meinecke te Breslau interessant om een Nederlands filiaal voor de verkoop en reparatie van haar watermeters op te richten. Dat kwam, geleid door G.E.Neumann, aan de Houttuinen te Amsterdam.[1] Wegens uitbreidende activiteiten werd in 1903 verhuisd naar een ruimer bedrijfsgebouw aan de Rozengracht. In 1911 werd de onderneming omgezet in een nv, Watermeterfabriek systeem Meinecke. Deze verkreeg van het moederbedrijf het exclusieve recht voor Nederland en koloniën van verkoop en fabricage van de betreffende watermeters. Aanvankelijk kwam nog een groot deel van de fabricage van het moederbedrijf maar dat nam af wat ook tot uiting kwam in de naamswijziging van de nv, in 1919, tot Amsterdamsche Watermeterfabriek.

In 1921 vond de verplaatsing plaats naar een leegstaande voormalige glasfabriek aan het Zuider Buiten Spaarne in de Schalkwijk te Haarlem, het betreffende hoofdgebouw kreeg de naam van het bedrijf na de liquidatie in 1937 Watermeterfabriek. De gemeente Haarlem kocht het fabrieksgebouw, terreinen, woonhuizen en tuingronden voor f 19.000. In 1924 waren er al meer dan 100.000 watermeters vervaardigd en bedroeg de productiecapaciteit 8000 stuks per jaar. Het bedrijf vervaardigde ook ketelvoedingswatermeters.