And Now for Something Completely Different

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
And Now for Something Completely Different
Tagline The story that's TOO BIG to keep quiet! The title that's too big for theatre marquees.
Alternatieve titel(s) Monty Python's And Now for Something Completely Different
Regie Ian MacNaughton
Producent Patricia Casey
Scenario Monty Python
Hoofdrollen Monty Python
Carol Cleveland
Connie Booth
Muziek Douglas Gamley (onvermeld)
Montage Thom Noble
Cinematografie David Muir
Distributie Columbia Pictures Corporation
Première 28 september 1971
Genre Komedie, anthologiefilm
Speelduur 88 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vervolg Monty Python and the Holy Grail
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

And Now for Something Completely Different is een Britse komische compilatiefilm en anthologiefilm uit 1971. Het is de eerste Monty Python-film.

Titel[bewerken | brontekst bewerken]

De titel is ontleend aan een gevleugelde uitspraak die terugkeerde in elke aflevering van de televisieserie Monty Python's Flying Circus. De makers hadden op hun beurt de zinsnede weer geleend van de BBC, die hem vaak gebruikt om ongerelateerde onderwerpen aan elkaar te rijgen.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

De film is een compilatie van de populairste sketches uit de eerste twee seizoenen van de tv-serie Monty Python's Flying Circus, zoals de Dead Parrot sketch, The Lumberjack Song, Nudge Nudge en de Upper Class Twit of the Year, alleen betreft het geen archiefmateriaal.

Ontvangst en status[bewerken | brontekst bewerken]

De makers wilden met deze introductie tot hun beste werk oorspronkelijk de buitenlandse markt veroveren, vooral de Verenigde Staten, maar vanwege een verkeerde marketingstrategie sloeg de film niet aan. In Engeland, waar de liefhebbers de sketches in feite al kenden van op de televisie, werd de film wel een succes. Toch is de film altijd de minst bekende en bijgevolg ook de minst populaire Pythonfilm gebleven. Voor de liefhebbers, die de beste sketches meestal al kennen uit de tv-serie, voegt And Now for Something Completely Different weinig toe, behalve als een stuk curiosa. Er zijn maar zeer minimale variaties en slechts enkele nieuwe grappen.

And Now for Something Completely Different is pas sinds de jaren negentig enkele keren op de Nederlandse televisie vertoond (met vertalende ondertitels van dichter Hans Kloos).