Heilige Handgranaat van Antiochië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Heilige Handgranaat van Antiochië (Engels: The Holy Hand Grenade of Antioch) is een fictief wapen uit de komische film Monty Python and the Holy Grail en de musical Spamalot.

De handgranaat vertoont sterke overeenkomsten met de rijksappel van het Verenigd Koninkrijk, en lijkt te zijn geïnspireerd door de Heilige Lans van Antiochië.

In de hele film komt de handgranaat even kort voor wanneer Koning Arthur en zijn ridders hem gebruiken om een bloeddorstig konijn ("Het monster van Aargh") te doden, maar desondanks is de granaat een van de bekendste elementen uit de film, en van Monty Python in zijn geheel geworden. In veel computerspellen, televisieseries en andere films zijn verwijzingen naar dit wapen opgenomen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sovereign's Orb

De Heilige Handgranaat van Antiochië is een visuele satire op de koninklijke regalia genaamd de Rijksappel, vooral de Sovereign's Orb van het Verenigd Koninkrijk. Het middenstuk van de granaat lijkt te zijn gemaakt van een kokosnoot, die eveneens de bron is van een regelmatig terugkerende grap in de film.

Gebruiksaanwijzing[bewerken | brontekst bewerken]

De Heilige Handgranaat van Antiochië is in de film een “heilig relikwie”, gedragen door een Cisterciënzer monnik genaamd Brother Maynard, en wordt door de ridders gebruikt om het gevreesde bloeddorstige konijn dat de weg verspert te doden. Hoewel de granaat er ongewoon uitziet, werkt hij als elke gewone handgranaat- pin uittrekken en weggooien (bij voorkeur in de richting van de tegenstander...)

Bijgeleverd bij de Granaat zit de gebruiksaanwijzing waarin nadrukkelijk wordt uitgelegd dat men tot drie dient te tellen alvorens te gooien (iets wat toch bijna mislukt door het feit dat Arthur moeite heeft met tellen). De volledige beschrijving staat in het fictieve "Boek der Bewapeningen" (Book of Armaments) (Hoofdstuk 2, verzen 9-21) en luidt als volgt (vertaald):

…En de heilige Atilla hield de handgranaat omhoog en sprak “O Heer, zegen deze handgranaat opdat hij uw vijanden tot kleine stukjes zal opblazen in uw genade”. En de Heer grinnikte, waarop het volk zich te goed deed aan lammeren en tweevingerige luiaards en karpers en ansjovis en orang-oetans en ontbijtgranen en vleerhonden en… (op dit punt wordt hij door Brother Maynard (Eric Idle) onderbroken: "Sla even een stukje over, broeder"[1]). En de Heer sprak: ”Eerst zult gij de heilige pin uit de granaat trekken. Daarna zult gij tellen tot drie, niet meer en niet minder. Drie is het getal tot waar u zult tellen, en het eindgetal van de telling zal drie zijn. Tot vier zult gij niet tellen, noch zult gij tellen tot twee, behalve als de twee wordt gevolgd door de drie. Tot vijf tellen is helemaal uit den boze. Zodra het getal drie, zijnde het derde getal, wordt bereikt, zult gij de Heilige Handgranaat van Antiochië naar uw vijand gooien, wie, ondeugend in mijn aangezicht, het zal bekopen." "Amen."

Michael Palin in zijn rol van broeder Maynards broeder[2]

Wanneer Arthur de granaat gooit, is op de achtergrond kerkelijke muziek te horen, gevolgd door de ontploffing. Aangenomen wordt dat het konijn dit inderdaad niet heeft overleefd aangezien de ridders hun tocht ongestoord voortzetten.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

De naam “Heilige Handgranaat” duikt in veel media op:

 • De computerspellenserie Worms bevat een wapen genaamd de Heilige Handgranaat, die sterk lijkt op de Heilige Handgranaat uit de film. De granaat onderscheidt zich van de andere granaten uit het spel in het feit dat de speler niet kan bepalen wanneer de granaat ontploft. De tijd is altijd 3 seconden (als referentie naar de film). Ook klinkt vlak voordat de granaat ontploft Hallelujah-gezang van een kerkkoor. De granaat is tevens een van de sterkste wapens uit het spel.
 • In het computerspel Fallout 2 komt de speler soms een paar ridders tegen die hem vragen of hij misschien de Heilige Handgranaat van Antiochië heeft gezien.
 • Het RPG-computerspel Moraff’s World heeft een Heilige Handgranaat als wapen.
 • De granaat komt voor in de spellenserie Bard's Tale .
 • De granaat komt voor in het spel Alternate Reality: The Dungeon.
 • In het Warhammer 40,000-universum komt een “Heilige Bol van Antiochië” voor als een granaatachtig wapen.
 • De granaat komt voor in het computerspel Duke Nukem: Time to Kill als een granaat die een vijand overal volgt.
 • In de televisieserie Buffy the Vampire Slayer komen “Heilige Handgranaten” voor als granaten die wijwater (Holy Water) bevatten.
 • Het GURPS-wereldboek GURPS Camelot wordt een volledige beschrijving van de Heilige Handgranaat gegeven in GURPS-termen.
 • De granaat wordt genoemd in de fantasyroman Sharper than a Serpent's Tooth, (2006) door Simon Green.
 • Op de officiële website van Monty Python is een speelgoedreplica van de Heilige Handgraat te bestellen.
 • In het MMORPG-videospel Asheron's Call komt een eivormig voorwerp voor, dat bij nadere bestudering wordt geïdentificeerd als een “Heilige Handgranaat” speciaal gemaakt voor het doden van konijnen. De granaat kan echter niet worden meegenomen, en daardoor ook niet gebruikt tegen het monsterlijke witte konijn uit het spel.
 • In de Full Metal Panic! serie van light novels, wordt een Heilige Handgranaat gemaakt door Sagara Sousuke (samen met een magisch geweer). De auteur, Shouji Gatou, is een Monty Pythonfan.
 • In de sciencefictionroman Heirs of Empire (1996) van David Weber kijken de hoofdpersonen naar Monty Python and the Holy Grail en praten later over de Heilige Handgranaat.
 • In het MMORPG-spel Tibia wordt de Heilige Handgranaat van Antiochië genoemd in een boek als methode om een demonisch konijn te verslaan.
 • In de MMORPG Legend of the green dragon kan de speler gedurende één beurt de Heilige Handgranaat bemachtigen.
 • De naam van de Holy Hand Grenades, een punkband uit New York, komt van de Heilige Handgranaat.