Warhammer 40,000

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operation Sci-Fi Con 2015 WH40K.jpg

Warhammer 40,000 (ook wel bekend als Warhammer 40k, of, afgekort door spelers, als 40k) is net als Warhammer een tabletopspel (letterlijk: 'tafelbladspel'), gepubliceerd door Games Workshop. In tegenstelling tot Warhammer, wat in een fantasysetting speelt, speelt Warhammer 40k zich af in het 41ste millennium. Er is veel veranderd in deze toekomst. De mensheid heeft onder leiding van de Keizer (The Emperor) bezit genomen van duizenden planeten. De toekomst biedt alleen maar oorlog. De technologie is weliswaar verder gevorderd, maar stagneert nu door de continue oorlogvoering en radicalisme. Op sommige vlakken gaat ze zelfs achteruit*, aangezien veel technologie verloren is geraakt en gewoon niet meer begrepen wordt. Men heeft zich vooral op oorlogvoering en geneeskunde (eventueel ook implantering van speciale organen voor Space Marines) toegespitst.

Hoofdreden voor deze achteruitgang is de oorlog tegen androïdes (robotten) die plaatsvond tegen het einde van het gouden tijdperk der wetenschap, sindsdien bekend als de 'Dark Age of Technology' (Technologische Middeleeuwen). Hierin kwamen androïdes in opstand tegen de mensen wat leidde tot een vernietigende oorlog. De robots werden uiteindelijk verslagen en er werd besloten dat er een verbod moest komen op het creëren van androïden en geavanceerde computers. Dit alles vond plaats duizenden jaren voor de tijd van het spel.

Er zijn in feite drie partijen: de Mensheid (het Keizerrijk onder de naam The Imperium), Chaos (erop uit om de gehele mensheid uit te roeien) en de Aliens, zoals de Orks, Tyranids en Necrons.

Wh40k painting miniature cropped.jpg

Geschiedenis van het spel[bewerken | brontekst bewerken]

Warhammer 40k werd het eerst gepubliceerd in 1987 onder de titel Warhammer 40k: Rogue Trader, als hardback boek. Dit boek beschreef de sciencefictionsetting en leek meer op een rollenspel. In de loop der jaren is het langzaam geëvolueerd naar een volwaardig miniature wargame.

Op 6 september 2008 werd de nieuwe basisdoos van 40k, genaamd Assault on Black Reach, gelanceerd. Dit pakket bevat de 5th Edition Rulebook en legers van Orks en Space Marines.

Het Imperium[bewerken | brontekst bewerken]

De mensheid heeft The Emperor (de keizer) aan het hoofd staan, een man die als een god wordt aanbeden vanwege zijn gigantische psychische krachten. Zijn lichaam wordt kunstmatig in leven gehouden door de gouden troon (een gigantisch systeem om hem in leven te houden), nadat hij dodelijk was verwond door zijn zoon Horus. Met zijn geest bestrijdt hij de krachten van Chaos waar hij kan en leidt hij de ruimteschepen van het Imperium veilig door 'the warp'. Het imperium is enorm in verval geraakt gedurende de afgelopen millennia. Men is bang voor technologie die soms als magie wordt behandeld en enkel wordt begrepen door de zogenaamde 'adeptus mechanicus'. Daarnaast is men zeer wantrouwig tegenover mutanten en buitenaardsen, die fanatiek bestreden worden. Het imperium is zeer oorlogszuchtig en agressief tegenover andere rassen, die zij zonder enige aarzeling uitmoorden.

Imperium Map WH40K.png

De Legers[bewerken | brontekst bewerken]

Poznań Pyrkon 2015 Cosplay Warhammer 40k.JPG

Het Imperium heeft als legers:

 • Imperial Guard, De standaard soldaten van het Imperium. Ook wel de hamer van de Keizer genoemd. De Imperial Guard is de grootste legermacht van het universum. Ze vertrouwen op grote aantallen manschappen maar vooral op hun machines om de vijand te verpletteren. De legers van de Imperial Guard verschillen veel van elkaar, want ze komen van verschillende planeten. De tactiek van een Imperial Guard leger is dan ook afhankelijk van de planeet waarvan ze vandaan komen. Imperial Guard focust zich op de massale schietkracht van hun tanks terwijl ze het handgemeen het liefst mijden.
 • Space Marines, genetisch gemodificeerde supermensen gemaakt om te vechten tegen de vijanden van de Keizer. De Marines zijn enorm tactisch en geharde vechters die het beste wapentuig van het imperium tot hun beschikking hebben. De Space Marines zijn onderverdeeld in verschillende Chapters, zoals de Ultramarines en de Blood Angels. Space Marines zijn een zeer flexibel tactisch leger. Ze kunnen zowel uitblinken in het wegschieten van leger als in het handgemeen. En zijn daarom aan te raden voor beginnende spelers aangezien ze zeer vergevend zijn.
 • Inquisition, belast met de taak om het Imperium schoon te houden van verraders en onzuiverheden. De Inquisition heeft een aantal "Chamber Militant" (militia): de Daemonhunters (Ordo Malleus): deze vechten tegen de demonen van Chaos en verraders van het Imperium en hebben de zeer sterke Grey Knights tot hun beschikking, de Witch Hunters (Ordo Hereticus): deze vechten tegen psykers(een soort van "tovenaars" met krachtige psychologische invloed op anderen) die misdaden hebben begaan tegen het Imperium en hebben de Sisters Of Battle (Adeptas Sororitas) aan hun zijde, en de Alienhunters (Ordo Xenos): deze bestrijden de "buitenaardse" rassen zoals o.a. de Tyranids met hun troepen, de Deathwatch. Ook kunnen alle Inquisition-legers de Adeptus Assassinorum (assassins of moordenaars) inzetten: zeer ervaren individuen met verschillende specialisaties als sluipschutters, anti psyker, vermommingsdeskundigen en man-tegen-mangevechtsspecialisten.

Chaos[bewerken | brontekst bewerken]

Star of Chaos Warhammer.svg

Tegenover de Mensheid staan de troepen van Chaos. Dit zijn de Chaos Space marines, welke eeuwen geleden de Keizer volgden maar zichzelf tijdens de Horus Heresy tegen hem keerden. Ze werden verslagen en vluchtten in een warp storm, waar ze gecorrumpeerd werden door de demonische krachten van Chaos, en pacten sloten met de 4 Ruinous powers. Sindsdien proberen ze het Imperium te vernietigen en voeren overal in het universum aanvallen uit op weerloze werelden. Chaos space marines hebben net als de Space marines verschillende legers. Sommigen van hen aanbidden 1 enkele god, wat tevens de tactieken bepaald, en anderen zijn gewoonweg gericht op vernietiging en piraterij. Net als de Space marines zijn Chaos marines enorm sterk bewapend en bepantserd. Omdat ze echter al eeuwenlang met dezelfde wapens vechten, zijn deze vaak minder sterk dan die van gewone Space marines. Daar staat tegenover dat ze demonische krachten kunnen aanroepen en zelfs demonen kunnen inzetten. Chaos space marines worden vaak gezien als de aartsvijanden van het Imperium.

De demonen die de Chaos marines gebruiken zijn afkomstig uit de warp, van de vier Chaosgoden. Elke god is anders, en is gericht op slechts één ding: de totale vernietiging van alles, inclusief de andere goden. Soms vallen de Chaosgoden het materiële universum binnen met hordes demonen, in in zeldzame gevallen sluiten ze weleens een overeenkomst. Elke Chaosgod heeft zijn eigen krachten en stijl.

 • Khorne is de god van oorlog, bloeddorst en vernietiging. Hij is enkel gericht op hand op hand gevechten en ziet magie als een teken van zwakte. Zijn demonen zijn bijna krankzinnige vechters, die enkel en alleen bestaan om oorlog te voeren. Het maakt niet uit wie er sterven, als er maar bloed vloeit. In gevallen dat er geen vijanden zijn, vallen de legers van Khorne gerust elkaar aan. De grootste demoon van Khorne is de Bloodthirster, een monsterlijk wezen met een enorme bijl, een zweep en leerachtige vleugels die in staat is een tank doormidden te hakken.
 • Tzeentch is de god van verandering, van mutatie en magie. Hij is overal van op de hoogte en heeft plannen en complotten die soms eeuwen in de toekomst vooruit gepland zijn. Hij weet alles van het verleden, het heden en de toekomst. Zijn demonen zijn fysiek minder sterk maar maken dit goed met duivelse magische krachten. Tzeetch is een verraderlijke god, die zijn volgers zonder aarzelen opoffert of dood als dit zijn plannen en ideeën ten goede komt. Anders dan de andere goden is Tzeentch niet erg agressief, en verkiest hij vaak een subtieler aanpak om een vijand te overwinnen. De beste demoon die Tzeentch dient is de Lord of Change, een vogelachtige tovenaar welke vijanden kan verbranden met magie en tegenstanders ter plekke kan laten muteren in iets onherkenbaars.
 • Slaanesh is de god van passie, verleiding en emotie. Hij werd gecreëerd door de ongeremde lust van de Eldar, en is en sluwe en verraderlijke vijand. Slaanesh maakt gebruik van de lust en verlangens van zijn vijanden om deze in de val te lokken. Hij is duister en minachtend van aard en ziet alles als een dienaar van zichzelf. De legers en demonen van Slaanesh dringen vaak langzaam binnen, de tegenstander verleidend met duistere visioenen van ongeremde lust, om deze vervolgens zonder genade af te slachten. Als hij geen oorlog voert houdt Slaanesh zichzelf voornamelijk bezig met decadentie en zijn eigen verlangens. De beste strijder van Slaanesh is de Keeper of Secrets, welke zichzelf in iedere denkbare vorm kan veranderen, afgaande op wat de vijand het liefste ziet. Pas als het te laat is toont hij zijn werkelijke gedaante, vaak met meerdere armen vol levensgevaarlijke klauwen en zwaarden.
 • Nurgle is de god van ziekte, rotting en gek genoeg leven. Nurgle ziet leven in de dood, en vruchtbaarheid in vervalling. Hij bestrijdt zijn tegenstanders met een gruwelijk arsenaal aan ziektes en biologische wapens. Echter in tegenstelling tot de andere goden is Nurgle verrassend vriendelijk voor hen die hem volgen en aanbidden, bijna als een vader. Dit heeft ertoe geleid dat zijn bijnaam Vader Nurgle is. Nurgle is de schepper van iedere ziekte die er is. Zijn grootste demoon is de Great unclean one, een moddervet en bijna ontbindend wezen dat ieder die ook maar bij hem in de buurt komt ter plekke laat wegrotten.

Andere buitenaardse rassen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eldarguardian.jpg
  Orks. Orks zijn grote lelijke wezens die in staat zijn om van een lege fles een dodelijk wapen te maken. Men vermoedt dat zij vroeger ooit een enorm rijk bezaten. Ze zijn bruut, niet al te slim, en bloeddorstig. Hun wapens zijn consequent onbetrouwbaar, daarom vertrouwen Orks meer op brute kracht in close combat (man-tegen-mangevecht). Zij hebben Gretchins als slaven, Gretchins zijn kleine Goblin achtige wezens. Zij worden voornamelijk gebruikt als bouwers en reparateurs van de lawaaiige wapens van de Orcs. Soms worden Gretchins gebruikt als 'wapens'. [Dat houdt in dat ze op een raket worden gezet met de opdracht een zelfmoordaanval uit te voeren].In de Codex Astartes staat geschreven dat de Orks niet verslagen worden door ze domweg aan te vallen, dit is namelijk precies wat Orks willen, oorlog. Het zal daarom hun moraal versterken en ze zullen feller uitvallen tegen hun tegenstander. De orks worden zo nu en dan gezien als de Komische noot vanwege de chaotische stijl die het leger uitstraalt. Orks vormen dus een Close Combat leger en ze vertrouwen op hun grote aantallen om de vijand onder de voet te lopen.
 • Eldar. De Gewone Eldar zijn nobel, zuiver maar zeer arrogant. Zij bezitten ongeëvenaarde technologie, zoals teleporteurs (de Web-way) zweeftanks en door geesten aangedreven machines (wraith guards en lords) en hebben bovendien psychische krachten. De Eldar zijn afgeleid van de elven uit warhammer fantasy, en worden vaak gezien als de meest intelligente factie. Ze zijn echter zeer arrogant en geven alleen om hun eigen ras. De Eldar laten met plezier een hele menselijke wereld sterven als hierdoor het leven van één Eldar gered kan worden. Eldar zijn zeer vechtlustig. Deze strijddorst wordt echter door het beperkende Path of the Warrior in toom gehouden. Eldar moeten zich toespitsen op een aspect van het gevecht (de zogenaamde aspects). Sommige Eldar zijn verdwaald geraakt op hun pad of aspect, deze worden Exarchs genoemd. Eldar zijn een elite leger met zeer veel specialiteiten. Ze vertrouwen op hun veelzijdige schietkracht, snelle eenheden en psychische krachten om de vijand tot de laatste man te vernietigen.
 • Dark Eldar. De Dark Eldar zijn ook eldar, maar dan gecorrumpeerd en duivels. Ze zijn dol op het martelen van gevangenen en doen aan brute gladiatoren gevechten. Ze geloven dat ze door het opofferen van de zielen van hun gevangenen, de corrumperende werking van de Chaos God Slaanesh kunnen tegengaan. De Dark Eldar staan bekend om bliksemaanvallen en piraterij. De Dark eldar hebben ook geavanceerde technologie, maar deze is vaak duister van aard. Zo bezitten zij bijvoorbeeld geluidsinstallaties die de schreeuwen van gemartelde gevangenen op een vervormde manier uitzenden om zo de vijand op de vlucht te doen slaan. De Dark eldar hebben vooral close combat eenheden en pijlsnelle zweefvoertuigen, zoals jetbikes en Raiders. Hun krijgers en voertuigen zijn echter zeer fragiel hoewel sommige units sterker worden wanneer ze meer slachtoffers hebben gemaakt. Dark Eldar richt zich vooral op snelheid en close combat. Het is een zeer moeilijk leger om te spelen en niet voor beginners aan te raden.
 • Harlequins. De Harlequins zijn een factie van de Eldar die de God der Grappen (ofwel de Grote Grappenmaker), aanbidden. De Harlequins leven voor de kunst en opvoering. Harlequins combineren dans en gevecht in één dodelijke kunst en er wordt gezegd dat als je er één buiten een opvoering tegenkomt, je zeker weten zult sterven. De Harlequins is de nieuwste codex binnen Warhammer 40.000 en is nog meer op elite gericht dan de gewone Eldar.
 • Tyranids. Aliens uit een ander sterrenstelsel, ze zijn erop uit om het hele heelal letterlijk kaal te vreten. De 'nids' zijn te vergelijken met een mierennest: Miljarden laagontwikkelde vechters en monsters die allemaal geleid worden door een Hive mind, een soort roofdierachtige superintelligentie en een psychische band die de Tyranids bij elkaar houdt. Ze bezitten voornamelijk biologische wapens zoals zuur en gif en kunnen worden gezien als de ultieme vijand van het heelal, aangezien ze bijna niet te stoppen zijn en er niet met ze te praten valt. (het zijn immers roofdieren) Tyranids vallen in verschillende grote groepen hun doelwitten aan, deze groepen worden Hive fleets genoemd. Als een Hive Fleet wordt vernietigd zal er simpelweg weer een nieuwe ontstaan. De meeste bekende Hive fleet is Leviathan. De aankomst van een Hive Fleet is heel onheilspellend. Communicatie wordt onmogelijk en er ontstaan storingen in de Warp. Als gevolg is meestal dat de gehele planeet geconsumeerd zal worden door de Hive Fleet. De Tyranids gaan vaak uit van massa gaunts (hun standaard units) en gigantische monsters in handgemeen. Ze zijn zeer sterk van karakter.
 • Tau. De Tau zijn een relatief jong ras dat een enorm rijk aan het opbouwen is, voornamelijk ten koste van het Imperium. Ze zijn relatief vredelievend maar zullen vechten om zichzelf te beschermen. In tegenstelling tot het Imperium zijn zij niet bang voor technologie en bezitten de zwaarste vuurkracht uit het spel. Daar staat echter tegenover dat ze zwakker zijn in hand op hand gevechten. Ze maken daarnaast zeer veel gebruik van mechs (battlesuits) en jetpacks. De Tau zijn een erg coöperatief ras dat al zijn daden aan zijn leiders (de ethereals) en hun leefwijze, the greater good opdragen. Er zijn ook nog twee andere rassen bij de Tau aangesloten. De Kroot zijn lange, vogelachtige huurlingen, met primitieve wapens en een ongeëvenaard jacht instinct. De kroot komen van de planeet Pech en hebben de gewoonte om de doden van tegenstanders te consumeren om hun DNA te absorberen, en sterker te worden. Het tweede ras zijn de Vespid, insectoïde wezens die zich helemaal vrijwillig hebben aangesloten bij de Tau. Aangezien Tau op hun Kroot na zeer zwak zijn in close combat richten ze zich geheel op hun alles vernietigende afstandswapens.
 • Necrons. Een eeuwenoud ras, ouder zelfs dan de eldar. De Necrons zijn mechanische uit levend metaal bestaande wezens met de uiterlijke trekjes van skeletten. Zij waren ooit levende wezens, maar leefde dicht bij een instabiele ster die hun levens dmv straling drastisch beperkte. De Necrons ontdekten toen de C'tan, oftewel de duivelse sterrengoden. Deze gaven de Necron de mogelijkheid om onsterfelijk te worden, door hun zielen in mechanische lichamen te stoppen. De necron die wanhopig waren om langere levens gingen er op in, en werden door de C'tan in de val gelokt. Ze veranderden in willoze slaven en werden een instrument van de C'tan. Deze gebruikten hen vervolgens om levende wezens te oogsten. Echter, de Necrons werden teruggedreven, en om de illusie op te wekken dat ze waren verslagen trokken ze zich terug in Tombes en begonnen een millennialang durende slaap. Nu zijn ze weer langzaam aan het ontwaken, en beginnen hun oude plan om het universum kaal te oogsten van levende wezens weer op te pakken. De Necrons kunnen zichzelf in tegenstelling tot andere rassen repareren wat ze zeer moeilijk maakt om weg te krijgen. Necrons vertrouwen op hun zeer taaie units en hun zware vuurkracht om hun tegenstanders langzaam weg te maaien.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Warhammer 40,000.

https://www.google.com/maps/dir/52.3789328,4.8568679/Warhammer+store+Amsterdam+West,+Rozengracht+99,+1016+LT+Amsterdam/@52.3713554,4.8748038,15.05z/data=!4m10!4m9!1m1!4e1!1m5!1m1!1s0x47c609db7c79504f:0xfd31875500e1f55d!2m2!1d4.8799779!2d52.3729819!3e0 Warhammer winkel amsterdam west