Naar inhoud springen

André Gantman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pylambert (overleg | bijdragen) op 25 jun 2011 om 11:23. (→‎Werken: + ISBN 978 90 289 5453 3)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

André Gantman (1950) is een Vlaams advocaat en politicus van Joodse afkomst.

Gantman studeerde Rechten aan de VUB en behaalde een diploma van Licentiaat in Europees Recht en een Masterdiploma (Master of Laws in International and Comparative Law). Zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnterneerd in een kamp van Russische krijgsgevangenen, zijn moeder wist nipt te ontsnappen aan Auschwitz.

Hij was advocaat en van 1995 tot 2000 VLD-schepen voor Personeelszaken in Antwerpen. Hij moest in dat laatste jaar ontslag nemen vanwege gerechtelijke vervolging eerst wegens witwassen en fiscale fraude, dan wegens misbruik van vertrouwen en witwassen. Gantman werd op 20 maart 2000 aangehouden op verdenking van mededaderschap aan bedrieglijke bankbreuk en zat ruim twee maanden achter de tralies. Hij verduisterde ca. 1,3 miljoen euro dat de Israelische Tsvi Vered-Rosenfeld, eigenaar van rederij ABC Containerline, hem van 1993 tot 1996 via cheques aan toonder had gegeven. Dat geld zou moeten gebruikt worden als smeergeld om politici, meer bepaalde van de toenmalige CVP, in het ABC-dossier gunstig te stemmen. Hij plaatste het geld op een Zwitserse bankrekening van zijn toenmalige schoonmoeder en gebruikte een deel ervan (250.000 euro) voor privé-uitgaven. Hij werd op 2 maart 2006 veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor misbruik van vertrouwen, witwaspraktijken en het onttrekken van gelden.[1] [2] [3] [4]

Als advocaat verdedigde hij de Joodse slachtoffers van een aanslag in 1980 in Antwerpen. In 1980 werd hij voorzitter van B'nai Brith. Gantman beschouwt zichzelf als een vrijzinnige jood.

In het boek Jood zijn is een avontuur (2008) brengt hij een geëmotioneerde familiale autobiografie en zoekt de auteur naar de oorzaak van de ommezwaai in de houding van de meerderheid van de Vlaamse publieke opinie ten opzichte van het conflict tussen de Israëlieten en de Palestijnen: daar waar tot in de jaren 1970 politiek Vlaanderen zich achter Israël schaarde, kiest het in het begin van de eenentwintigste eeuw vaak de kant van Palestina. Gantman schrijft dit toe aan een vorm van neo-antisemitisme, dat de Holocaust volgens hem dreigt te banaliseren omwille van de politiek van Israël in het Midden-Oosten.

Werken

Bronnen

  1. Jean-Charles Verwaest, Strafproces tegen ex-schepen André Gantman is nakend, Het Nieuwsblad, 6 januari 2005
  2. Jean-Charles Verwaest, Smeergeld nooit hardgemaakt, Het Nieuwsblad, 13 januari 2005
  3. Jan Heuvelmans, De publieke biecht van André Gantman, Het Nieuwsblad, 6 januari 2006
  4. Belga, Antwerpse ex-schepen veroordeeld, Het Nieuwsblad, 2 maart 2006