Benedetto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Andrea burggraaf Cavalcanti)

Benedetto is een figuur in de roman De Graaf van Monte Cristo (1844) van Alexandre Dumas. Hij maakt in dit verhaal ook gebruik van het alter-ego Andrea burggraaf Cavalcanti.

Personage[bewerken | brontekst bewerken]

Benedetto is de buitenechtelijke zoon van Gérard de Villefort en Hermine Danglars. Benedetto is geboren in de nacht van 17 op 18 oktober 1817 in de woning aan de Rue de la Fontaine 28 te Auteuil. Benedetto is door Gérard de Villefort levend begraven terwijl hij tegen de moeder zei dat het kind dood was.

In de tuin was ook Bertuccio, die een Corsicaanse vendetta heeft uitgesproken over De Villefort. Bertuccio is in de veronderstelling dat hij De Villefort heeft gedood en graaft het kistje op. Hij treft het kind nog in leven aan en laat het door zijn schoonzuster opvoeden. Benedetto blijkt zeer crimineel te zijn. Hij steelt al op jonge leeftijd en vermoordt op latere leeftijd zijn pleegmoeder.

Benedetto wordt later opgepakt en zit samen met Gaspard Caderousse gevangen. Met behulp van Lord Wilmore komen ze vrij. Caderousse opent een herberg en Benedetto zwerft verder. Pas in Auteuil treffen zij elkaar weer. Thans heet Benedetto Andrea burggraaf Cavalcanti en staat op het punt te trouwen met de dochter van Danglars, Eugénie.

Benedetto beraamt met Caderousse een inbraak bij Monte Cristo daar beiden verzot zijn op geld. Volgens Benedetto slingert het geld overal rond. Caderousse breekt vervolgens in en Benedetto staat op de uitkijk. Nadat Caderousse terugkomt, pleegt Benedetto een moordaanslag op Caderousse en vlucht. Hij gaat vervolgens naar Danglars terug teneinde te trouwen. Op de trouwdag komt het verhaal van de moord op Caderousse op de bruiloft ter sprake. Benedetto begrijpt dat hij betrapt is en vlucht door de achterdeur.

Benedetto vlucht naar de herberg de la Cloche en de la Bouteille waar hij per ongeluk Eugénie en haar muzieklerares Louise ontmoet die met elkaar een liefdesrelatie hebben. Benedetto wordt later opgepakt en voorgeleid. De aanklager is De Villefort. Tijdens de zitting doet Benedetto zijn verhaal en vertelt de rechter dat De Villefort zijn vader is en geeft hem de schuld van zijn misdadig bestaan. De vrouw die tijdens de rechtszitting flauw valt, is Hermine Danglars.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

Louis Dantès
 
 
 
Ali Pasja
 
Vasiliki
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rode streep: Personen waarop de wraak is gericht
 
Gele streep: Overige vijanden, slechteriken
 
Groene streep: Vrienden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Edmond Dantès, hoofdpersoon←misschien seksuele relatie, later getrouwd→Haydée
 
 
 
 
 
 
Marquis de St-Méran
 
Marquise de St-Méran
 
Noirtier de Villefort
 
 
 
Pierre Morrel
 
 
 
 
 
↑verbroken verloving↓
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fernando Mondego
 
Mercedes
 
Baron Danglars
 
Hermine Danglars
 
Flavien de Quesnel
 
Renée de Saint-Méran
 
 
Gérard de Villefort
 
Héloïse
 
 
 
Gaspard Caderousse
 
La Carconte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert←verbroken verloving→Eugénie←verbroken verloving→Benedetto
Andrea
 
Franz d'Épinay←verbroken verloving→Valentine
 
Maximilien Morrel
 
Édouard
 
Julie
 
Emmanuel Herbault