Angel of Death

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Angel of Death is een controversieel lied van de Amerikaanse band Slayer, afkomstig van het album Reign in Blood.

Ondanks de beroering die de tekst ervan teweegbracht, wordt het lied geprezen vanwege de muzikale bijdrage die het aan het muziekgenre thrashmetal heeft geleverd.

Het lied begint met een gitaarriff, gevolgd door drums en een hoge schreeuw van Tom Araya, die lijkt op een hoge noot van een gitaar, maar herkenbaar wordt als geschreeuw wanneer de stem omlaag gaat. Het is een snel en agressief nummer. Halverwege wordt het tempo trager. Vervolgens wordt het tempo opgevoerd en zijn vijf gitaarsolo's te horen, afwisselend gespeeld door Jeff Hanneman en Kerry King.

De tekst gaat over de Duitse kamparts en 'engel des doods' Josef Mengele en zijn praktijken in Auschwitz. Het lied leidde tot ophef doordat de daden van Mengele in de tekst te weinig zouden worden veroordeeld. Het lied werd geschreven door gitarist Jeff Hanneman. Het feit dat Hanneman nazirelikwieën spaarde, veroorzaakte nog meer ophef. Uiteindelijk verklaarde Hanneman in een interview dat de werken van Ira Levin een inspiratiebron voor het lied waren geweest. Hij zei ook dat hij veel boeken over Mengele las omdat die volgens hem "erg ziek was". Toen hem werd gevraagd waarom de tekst nauwelijks kritiek op Mengele bevatte, antwoordde hij: "Ik weet wel waarom mensen het verkeerd uitleggen: omdat ze er een schrikreactie van krijgen. Als ze de tekst lezen, staat er nergens echt in dat ik geschreven heb dat hij een slecht mens was, omdat dat volgens mij – nou, spreekt dat niet voor zich? Dat zou ik toch niet hoeven te vertellen?"

Daarbij komt dat de producent van de band, Rick Rubin, van joodse afkomst is, zanger-bassist Tom Araya een Chileen en drummer Dave Lombardo een Cubaan.

Na een Facebook-actie[1] van een (op dat moment) 39-jarige Slayer fan uit Breda verwierf Angel of Death in december 2012 als vrije keuzeplaat een 199e plaats in de jaarlijkse Top 2000 van de Nederlandse zender Radio 2.

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Angel of Death - - - - - - - - - - - - - 199 - 210 171 190 229 222 215
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.