Anna Maria van Anhalt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna Maria van Anhalt
1561 - 1605
Hertogin van Oława
Periode 1602 - 1605
Voorganger Joachim Frederik
Opvolger Johan Christiaan
Vader Joachim Ernst van Anhalt
Moeder Agnes van Barby-Mühlingen
Dynastie Ascaniërs

Anna Maria van Anhalt, Anna Maria Anhalcka, (Zerbst, 13 juni 1561 - Brzeg, 14 november 1605) was een prinses van Anhalt en, door haar huwelijk, hertogin van Legnica-Brzeg-Oława-Wołów.

Geschiedenis[bewerken]

Zij was de oudste dochter van Joachim Ernst van Anhalt en van Agnes, dochter van graaf Wolfgang I van Barby-Mühlingen.

In 1570 volgde de negenjarige Anna Maria haar tante langs vaderszijde, Elisabeth, op als abdis van Gernrode en Frose. De functie bestond slechts op papier, omdat het gebied in de werkelijkheid bij het vorstendom Anhalt was gevoegd, met haar vader als "administrator" en stemhouder van Gernrode in de Reichstag.

In 1577 werd Anna Maria ontslagen van haar functie als abdis om te huwen met Joachim Frederik, oudste zoon en erfgenaam van George II van Legnica, hertog van Brzeg. Het huwelijk vond plaats in Brzeg op 19 mei van dat jaar. Haar opvolgster als abids werd haar jongere zuster Sybilla.

Hertog George II overleed in 1586 en werd opgevolgd door zijn zoons, maar alleen in Oława en Wołów, omdat Brzeg aan zijn echtgenote Barbara van Brandenburg werd gegeven als oprawa wdowia.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Anna Maria en haar echtgenoot vestigden zich in Oława. Drie jaar later, in 1589, gaf Anna Maria het leven aan het eerste van de zes kinderen die uit dit huwelijk werden geboren:

Na de dood van zijn broer Johan George, in 1592, werd Joachim Frederik enig heerser van Oława-Wołów. Na de ontzetting van weduwe van Johan George van haar oprawa wdowia in 1594 en de dood van Barbara in 1595, kon hij uiteindelijk het volledige hertogdom samenbrengen. In zijn laatste wilsbeschikking gaf Joachim het district Oława aan zijn echtgenote als oprawa widowia.

Joachim Frederik overleed in 1602. Anna Maria nam het regentschap op voor haar overlevende zoons, Johan Christiaan en George Rudolf, die toen nog minderjarig waren. In aansluiting met haar regentschap was zij ook regerend hertogin van Oława als oprawa wdowia.

Anna Maria overleed slechts drie jaar na haar echtgenoot. Omdat haar zoons nog steeds minderjarig waren, werd zij als regentes opgevolgd door schoonzuster Elisabeth Magdalena van Brieg en haar echtgenoot, Karel II van Podiebrad, hertog van Ziębice-Oleśnica tot 1609, wanneer Johan Christiaan meerderjarig werd en zelf het bestuur opnam.