Naar inhoud springen

Anne-Catherine Dalcq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anne-Catherine Dalcq
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 14 juni 1992
Land Vlag van België België
Partij MR
Minister voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling
Aangetreden 14 juli 2024
Regering Dolimont
Voorganger Willy Borsus
parlementslid Parlement van de Franse Gemeenschap
Aangetreden 2 juli 2024
Waals Parlementslid
Aangetreden 25 juni 2024
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Anne-Catherine Dalcq (14 juni 1992)[1] is een Belgisch wetenschappelijk onderzoeker, landbouwer en politica die in juni 2024 verkozen werd tot parlementslid voor het Waalse Gewest voor de Mouvement Réformateur. Ze werd in juli 2024 benoemd tot minister van Landbouw in de dan nieuw gevormde Waalse Regering, de regering-Dolimont.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Anne-Catherine Dalcq volgde een opleiding tot landbouwkundige en promoveerde tot doctor in de agro- en biotechnologie aan de faculteit Gembloux Agro-Bio Tech van de Université de Liège. Als landbouwer met een landbouwbedrijf in Jodoigne werd ze verkozen tot vice-voorzitter van de Federatie van Jonge Boeren (FJA), wat haar als landbouwactiviste bekend maakte in de media. Daarna trad ze toe tot de Europese Raad van Jonge Landbouwers en had een prominente rol speelde in de vele landbouwprotesten van 2023 en 2024.

Op 31-jarige leeftijd stelt ze zich kandidaat voor het Waals Parlement bij de Waalse verkiezingen 2024. Ze kandideerde op de derde plaats op de lijst van de MR in de provincie Waals-Brabant. Ze werd verkozen met de 4e score van haar partij. Ze werd daarbij de jongste volksvertegenwoordiger van Waals-Brabant. In juli 2024 werd ze benoemd tot minister van Landbouw in de dan nieuw gevormde Waalse Regering, de regering-Dolimont.