Anne-Marie Rakhorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anne-Marie Rakhorst
Anne-Marie Rakhorst.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Anne-Marie Rakhorst
Geboren Heeswijk, 30 september 1967
Nationaliteit Nederlands
Beroep ondernemer
Bekend van duurzaam ondernemen

Anne-Marie Rakhorst (Heeswijk, 30 september 1967) is een Nederlandse ondernemer. Rakhorst is in 2000 verkozen tot zakenvrouw van het jaar en is oprichter van Search, een ingenieurs- en adviesbureau, laboratorium en opleidingsinstituut. Rakhorst verzorgt verschillende columns en spreekt regelmatig op congressen over ondernemerschap en duurzaamheid.

Biografie[bewerken]

Rakhorst groeide op in een ondernemersgezin in het Brabantse Heeswijk. Haar middelbare schoolopleiding volgde ze in Veghel. Op vijftienjarige leeftijd verhuisde ze naar België, waar ze haar Bachelor of Business Administration behaalde. Ze studeerde af aan de European University in Antwerpen. Na haar studie zette ze voor een Belgisch laboratorium een Nederlandse vestiging op en gaf daaraan vier jaar lang leiding als General Manager.

In 1994 startte Rakhorst Search Laboratorium B.V. in Heeswijk, een asbestlaboratorium. Later werd dit uitgebreid met een ingenieursbureau en andere diensten zoals een opleidingsinstituut. In 2000 werd ze verkozen tot zakenvrouw van het jaar. Deze benoeming was onder meer te danken aan het innovatieve karakter van haar onderneming. Het bedrijf telt inmiddels ruim 290 werknemers. Met haar bedrijf probeert ze niet alleen een gedragsverandering te bewerkstelligen, maar ook technische oplossingen te stimuleren en uit te dragen. In 2014 bundelde Search zijn krachten met SGS. Rakhorst legde haar directeurschap op 1 oktober van dat jaar neer.

Rakhorst schreef in 2007 het boek 'Duurzaam ontwikkelen... een wereldkans' en liet in hetzelfde jaar 'Cradle to Cradle - afval is voedsel' van Michael Braungart en William McDonough vertalen. In september 2008 publiceerde zij haar tweede boek op het gebied van duurzaamheid, getiteld ‘De winst van duurzaam bouwen’. In de periode dat Rakhorst haar twee boeken schreef, heeft zij ook twee duurzame bedrijfsvestigingen gerealiseerd in Amsterdam en Heeswijk. In maart 2008 ontving Rakhorst de Gouden Krokus 2008. Deze prijs is een jaarlijkse onderscheiding die Wolter & Dros uitreikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor innovatie in de bouw- en installatiebranche.

In 2009 werd Rakhorst gevraagd om eenmalig de rol van hoofdredacteur van het magazine ´Vastgoedpersonality op zich te nemen´. Voor deze editie droeg het blad de titel “Tomorrow´s growth” en stond volledig in het teken van een duurzame toekomst. Ze werd genomineerd voor Vastgoedvrouw van het jaar. In 2010 steeg Rakhorst in de duurzame top 100 van het Dagblad Trouw van de 62e naar de 10e plaats. Tevens presenteerde zij dit jaar het boek “ Nieuwe Energie: Nederland na het fossiele tijdperk”.

In 2011 publiceerde Rakhorst de uitgave “Duurzaam herbestemmen kàn”. Een publicatie waarin zij aan de hand van visie, voorbeelden en concrete projecten mogelijkheden op gebied van duurzaam herbestemmen bescheef. Tevens werd zij voorzitter van de Eugène Janssen Foundation. De stichting ondersteunt projecten die leiden tot blijvende oplossingen bij de aanpak van honger, armoede, ziekte en werkloosheid. Daarnaast ontwikkelde zij in dit jaar de eerste duurzame boeken-app voor de iPad. Centraal staan hierin de duurzaamheidsboeken die door Search Knowledge zijn uitgegeven.

In 2012 publiceerde Rakhorst haar laatste boek “De kracht van duurzaam veranderen”. In deze publicatie biedt zij organisaties de helpende hand. Ze voerde gesprekken met CEO’s van nationale en internationale bedrijven, met visionairs uit overheid en wetenschap, en met economen. Aan de hand van hun visies, sprekende voorbeelden, oplossingen en best practices beantwoordt zij de centrale vraag: Hoe verduurzaam ik mijn organisatie?

Tegelijkertijd met de lancering van de Nationale Duurzaamheidsmonitor werd ook de 1e Nederlandse editie van The Upcycle - De Upcycle gepresenteerd op initiatief van Anne-Marie Rakhorst. Dit is de opvolger van Cradle to Cradle van auteurs Michael Braungart en William McDonough.

Bestuurlijke functies en professionele lidmaatschappen[bewerken]

  • Rakhorst is lid van de commissie die onder voorzitterschap van dhr. K. Knot, President van De Nederlandsche Bank N.V., jaarlijks de winnaar van de Koning Willem I Prijs kiest. Deze prijs wordt door HKH Koningin Maxima uitgereikt. Sinds september 2011 is Rakhorst tevens juryvoorzitter van de De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Dit is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. De Plaquette beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties.
  • Anne-Marie maakt ook deel uit van de Stichting Urgenda, de Amsterdamse Klimaatraad en de Raad van Advies van de Club van Rome.

Boeken & publicaties[bewerken]

In 2007 schreef Anne-Marie Rakhorst haar eerste boek Duurzaam ontwikkelen... een wereldkans. Het boek bevat beschouwingen over duurzame ontwikkeling, opgetekend tijdens interviews met een aantal deskundigen. Enkele voorbeelden van geïnterviewden zijn Jacqueline Cramer (minister van VROM), Elco Brinkman (voorzitter van Bouwend Nederland) en Diederik Samsom (Tweede Kamerlid PvdA). Het boek is gepresenteerd op 24 september 2007 in hotel Des Indes in Den Haag. Yvonne Timmerman-Buck, voorzitter van de Eerste Kamer, nam het boek als eerste in ontvangst.

In 2007 bracht Rakhorst de Nederlandse vertaling van Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things op de markt. Het boek Afval = voedsel is op 1 november 2007 tijdens het Let's Cradle-congres in het MECC in Maastricht gepresenteerd.

Op 25 september 2008 presenteerde Rakhorst in Kasteel De Wittenburg te Wassenaar haar tweede boek over duurzame ontwikkeling De winst van duurzaam bouwen. Prof.dr. Ruud Lubbers nam het eerste exemplaar in ontvangst. In dit boek doet de auteur verslag van de nieuwste duurzame ontwikkelingen in de nationale en internationale vastgoedsector. Het boek brengt overzichtelijk in kaart welke gebouwen al duurzaam ontwikkeld zijn en welke energiesystemen, bouwtechnieken en bouwmaterialen daarvoor zijn toe te passen.

Op 20 augustus 2010 vond in de Hermitage te Amsterdam tijdens de Sail de presentatie van het boek "Nieuwe Energie: Nederland na het fossiele tijdperk" plaats van Anne-Marie Rakhorst. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam nam het eerste exemplaar in ontvangst.

In juni 2011 publiceerde Anne-Marie de uitgave "Duurzaam herbestemmen kàn". Hierin wordt duurzaamheid met betrekking tot herbestemmen beschreven.

Op 10 oktober 2012 presenteerde Rakhorst haar nieuwste boek De kracht van duurzaam veranderen.

Op 8 oktober 2013 lanceerde Anne-Marie met haar bedrijf Search de eerste editie van de Nationale Duurzaamheidsmonitor. In de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2013 werd samen met onderzoeksbureau Blauw onderzocht welke vorderingen het Nederlandse bedrijfsleven maakte op het gebied van duurzaamheid. Met als doel om in de toekomst de jaarlijkse vorderingen van organisaties te monitoren.

Tegelijkertijd met de lancering van de Nationale Duurzaamheidsmonitor werd ook de 1e Nederlandse editie van The Upcycle - De Upcycle gepresenteerd op initiatief van Anne-Marie Rakhorst. Dit is de opvolger van het succesvolle Cradle to Cradle van auteurs Michael Braungart en William McDonough.

Bibliografie[bewerken]

Eigen boeken:

Vertaling en uitgave van:

Externe link[bewerken]