Klaas Knot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klaas Knot
Klaas Knot
Algemene informatie
Volledige naam Klaas Henderikus Willem Knot
Geboren 14 april 1967
Onderdendam
Nationaliteit Nederlands
Beroep Econoom
Carrière
1991-1995 Promovendus bij de Rijksuniversiteit Groningen
1995-1998 Econoom bij DNB
1999-2002 Afdelingshoofd Toezichtstrategie bij DNB
2002-2004 Directeur bij de Pensioen- en Verzekeringskamer
2004-2009 Divisiedirecteur Toezicht Beleid van DNB
2005-heden Hoogleraar Geld en Bankwezen Rijksuniversiteit Groningen
2009-2011 Plaatsvervangend thesaurier-generaal en directeur Financiële Markten op het Ministerie van Financiën
2011-heden President van De Nederlandsche Bank
Overig
Politiek niet verbonden
Portaal  Portaalicoon   Economie

Klaas Henderikus Willem (Klaas) Knot (Onderdendam, 14 april 1967) is sinds 1 juli 2011 president van De Nederlandsche Bank, waar hij Nout Wellink opvolgde.[1]

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Knot is geboren in het Groningse Onderdendam. Na het vwo aan het Andreas College in Drachten ging hij Economie studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1991 rondde hij deze studie cum laude af. Gedurende zijn studententijd was hij ook actief lid van GSVV Donitas (studentenvolleybalvereniging), waarvan hij erelid is. Na zijn studie promoveerde hij in 1995 aan dezelfde universiteit op begrotingstekorten en renteverschillen tussen de landen van de Europese Unie. Tijdens zijn promotie werkte hij als student-assistent.

Klaas Knot is getrouwd en heeft twee kinderen.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn promotie werkte Knot van april 1995 tot april 1998 als econoom bij DNB.[2] Na een korte periode bij het Internationaal Monetair Fonds tot augustus 1999, keerde hij in september weer terug bij DNB. Van 1999 tot 2002 was hij adjunct-directeur Toezichtstrategie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Tussen 2002 en 2004 was Knot directeur van de Pensioen- en Verzekeringskamer, die in 2004 opging in DNB. Na de fusie werkte hij tot 2009 als divisiedirecteur van de divisie Toezicht Beleid bij DNB. In augustus 2009 maakte Knot de overstap naar Ministerie van Financiën, waar hij aan de slag ging als directeur Financiële Markten en plaatsvervangend thesaurier-generaal.

Vanaf september 2005 tot zijn aanstelling als President van De Nederlandsche Bank was Knot naast zijn andere functies ook hoogleraar Geld en bankieren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

President van De Nederlandsche Bank[bewerken | brontekst bewerken]

Video: Klaas Knot opent expositie 'Het Verzet Kraakt' in Stadsmuseum Almelo

Op 20 mei 2011 werd bekend dat Knot per 1 juli Nout Wellink zou opvolgen bij als President van DNB. Voor Knot is het de derde keer dat hij terugkeert naar DNB. Hij werd geacht een cultuuromslag bij DNB te bewerkstelligen, om problemen zoals die zijn ontstaan rond de kredietcrisis, de faillissementen Icesave en DSB Bank en de aankoop van ABN-AMRO te voorkomen.[3] De aanstelling van Knot was enigszins omstreden, omdat premier Mark Rutte zich persoonlijk met de aanstelling van Knot bemoeide. De premier achtte de door DNB voorgestelde kandidaat, Lex Hoogduin, niet in staat de gewenste cultuurverandering door te voeren.[4] In mei 2018 kreeg hij een tweede termijn van zeven jaar.[5]

Sinds 2012 is hij ook lid van de raad van bestuur van de Bank for International Settlements. Knot is in tegenstelling tot zijn voorgangers niet aan een bepaalde politieke partij verbonden.

Uitlatingen over de Europese Unie[bewerken | brontekst bewerken]

Knot heeft zich in diverse speeches uitgelaten over de toekomst van de Europese Unie. Daarin is hij terughoudend over te snelle politieke integratie en pleit hij voor meer private risicodeling via de financiële markten. Het afronden van de kapitaalmarkt- en bankenunie heeft dan ook prioriteit in de ogen van Knot.

Verder is er volgens hem geen alternatief voor de euro. De kosten van het opbreken van de eurozone zijn te hoog. Om die reden heeft de DNB wel doordacht wat er gaat gebeuren als de eurozone uit elkaar spat, maar geen plan opgesteld:

Een plan is iets dat je denkt te kunnen uitvoeren. [En over het opbreken van de eurozone:] Zover komt het niet.[6]

Positie in de eurocrisis - zomer 2012[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de cruciale vergadering op donderdag 2 augustus 2012 schaarde Knot zich aan de zijde van de president van de directie van de Europese Centrale Bank Mario Draghi in diens poging om in het najaar van 2012 een derde, omvangrijke langetermijnherfinancieringsoperatie in gang te kunnen zetten om de langetermijnrente in Italië en Spanje langdurig naar beneden te krijgen. Hij volgde daarmee niet de lijn van de voorzitter van de Deutsche Bundesbank Jens Weidmann. Zoals hij in een interview aangaf bestaat er geen plan B en heeft De Nederlandsche Bank ook geen serieus plan opgesteld wat te doen als de Euro zou verdwijnen.

Kwantitatieve versoepeling 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 januari 2015 was Knot een van de vijf leden van het bestuur van de Europese Centrale Bank die niet instemden met het stimuleringspakket van de ECB dat inhield om vanaf het voorjaar van 2015 tot het najaar van 2016 voor zo'n 1000 miljard euro aan voornamelijk staatsobligaties op te kopen.

Financial Stability Board[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2018 werd bekend dat Klaas Knot op termijn voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zal worden.[7] De komende drie jaar leidt de Amerikaan Randal Quarles, vicevoorzitter van de Federal Reserve, het invloedrijke internationale toezichtsorgaan in Bazel. Daarna zal de Knot zijn positie overnemen. De FSB is opgericht in 2009 direct na het uitbreken van de kredietcrisis. De 20 belangrijkste economieën ter wereld maakten afspraken om de financiële sector veiliger te maken.

HJ Schoo-lezing[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 augustus 2020 hield Knot de HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad in De Rode Hoed in Amsterdam, onder de titel Samen sterker uit de crisis. Hoe we Europa weerbaarder, welvarender en duurzamer kunnen maken, ook verschenen als boek ISBN 978-94-6348063-5.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1999 liep Knot de marathon van New York en in 2002 de Marathon van Amsterdam in resp. 3.32.31 en 3.19.34.
Voorganger:
A.H.E.M. (Nout) Wellink
President van De Nederlandsche Bank
vanaf 1 juli 2011
Opvolger:
-