Anne Bonny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne Bonny, gravure uit Historie of the Pirates.

Anne Bonny (County Cork, Ierland, 8 maart 1700 - rond 25 april 1782) was een bastaardkind van een prominente rechter, William Cormac, en van de dienstmeid van het gezin, Peg Brennan. Cormac vluchtte vanwege het schandaal met de moeder en het kind naar Charleston (South Carolina). Hoewel hij in de koloniën een welvarende handelaar werd, waren hij en Brennan niet zulke goede ouders. Anne werd een opvliegende en koppige jonge vrouw.

Anne trouwde uiteindelijk met de weinig succesvolle James Bonny. Het huwelijk ging slecht en Bonny had moeite met het onderhouden van zijn vrouw. Hij nam haar mee naar het toevluchtsoord New Providence (Bahama's) en werd informant voor de nieuwe gouverneur Woodes Rogers waardoor zijn vrouw nog meer aan de kant werd gezet. Nadat ze zo goed als uit het beeld van James Bonny was, liet ze merken dat ze wel een oogje had op Jack Rackham alias Calico Jack. Rackham wilde laten zien dat hij dat wel goedkeurde door haar veel geschenken te geven. Hij deed James een bod om Anne te kopen maar die wees dit af. Hierna sloop het paar op een handelaarsschip met een handvol van Rackhams oude vrienden en ze namen het schip over.

Anne werd geaccepteerd als vrouwelijk bemanningslid, en Anne en Jack kregen een liefdesrelatie. Na een aantal succesvolle overvalstochten werd de bemanning van een ander schip overgenomen; een goede scheepsmaat kwam erbij. De scheepsmaat bleek van uitzonderlijke kwaliteiten betreffende het zwaardvechten en schieten, en Anne kwam nader tot de scheepsmaat, die een vrouw bleek te zijn. Mary Read had zich sinds de overname van de bemanning, (en al lange tijd daarvoor) voorgedaan als man, maar haar geheim werd ontdekt door Anne. Deze hield het echter geheim voor de bemanning en Jack, met wie ze later onofficieel getrouwd was (een kapitein kon op een schip een huwelijk sluiten). Jack had argwaan over de naar elkander toegroeiende relatie van Anne en Mary, nog in de veronderstelling dat Mary een man was, maar toen Anne hier op aan werd gesproken door haar man werd Mary's ware identiteit bekend. Ook zij werd geaccepteerd door de bemanning.

Het drietal maakte de zeven zeeën enige tijd onveilig, tot er 's nachts een overval kwam met een sloep. Anne en Mary vochten samen met één man tegen de mariniers. De andere mannelijke piraten lagen dronken in slaap.

Het drietal werd gevangengenomen en stond op de wachtlijst voor de galg, tezamen met de bemanning. Anne en Mary werden echter vrijgelaten wegens zwangerschap. Bij Anne was de vader vrijwel zeker Jack, maar bij Mary onbekend (er gaan speculaties rond dat Jack ook haar bezwangerd heeft). De dag voor de terechtstelling heeft Anne haar man Jack opgezocht en hem het volgende gezegd:

"Als je gevochten had als een man, had je nu niet gehangen als een hond!"

Anne zou met haar kinderen rond de 80 jaar geworden zijn en nooit meer op zee geweest zijn na haar arrestatie[1].

Er doen echter ook verhalen de ronde dat Anne in de gevangenis door ziekte overleden is.