Anne Robert Jacques Turgot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Turgot

Anne-Robert-Jacques Turgot, Baron de Laune, dikwijls afgekort tot Turgot (Parijs, 10 mei 1727Berlijn, 18 maart 1781) was een Franse econoom en politicus. Hij wilde de monarchie ten dienste stellen aan het economisch liberalisme en de politiek van de rede.

Biografie[bewerken]

Turgot was de jongste zoon van Michel-Etienne Turgot en Madeleine Françoise Martineau de Brétignolles. In 1749 werd hij toegelaten tot de Sorbonne. Hij bestudeert verschillende takken van de wetenschappen en de taalkunde. In 1753 vertaalde hij Questions sur le commerce van de Engelsman Josiah Tucker, en publiceerde hij zijn Lettres sur la tolérance, en een pamflet Le Conciliateur waarin hij de religieuze tolerantie verdedigt. Tussen 1755 en 1756 schreef hij verschillende artikelen voor de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert, en tussen 1757 en 1760, schreef hij een artikel over les Valeurs des monnaies, waarschijnlijk voor de Dictionnaire du commerce van l'abbe Morellet. Economisch werd hij beïnvloed door François Quesnay en Vincent de Gournay en hij paste hun theorieën toe in de provincie Limoges waar hij benoemd was tot intendant in 1761. Een van de bekendste werken van Turgot Réflexions sur la formation et la distribution des richesses schreef hij als pas benoemde intendant voor twee chinese studenten. In 1774 wordt hij benoemd tot algemeen controleur van de financiën onder koning Lodwijk XVI, in deze positie pleit hij vooral voor een hervorming van het belastingssysteem. Hij vindt dat de belastingen vooral geheven moeten worden bij de adel in plaats van het armere volk. In 1776 presenteert Turgot zijn Six Décrets de Turgot aan de Conseil du Roi. Turgot maakt veel vijanden door zijn economische vernieuwingen en op 13 mei 1776 trekt hij zich terug uit de actieve politiek.

Als "Encyclopédiste" verkeerde Turgot, in de kring van Condillac, Marmontel, Alembert, Buffon, Helvétius, D'Holbach, Condorcet en in mindere mate ook Voltaire.

Bibliografie[bewerken]