Anti-diefstalbout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Autowiel met een anti-diefstalbout
Anti-diefstalbout met passend opzetstuk

Een anti-diefstalbout is een bout die zodanig is ontworpen dat hij niet met standaard gereedschap los gedraaid kan worden.

Een dergelijk type bout, soms ook slotbout genoemd, is een speciale metalen wielbout die ter diefstalpreventie de zeshoekige standaardwielbout van de velg vervangt.

De kop van de anti-diefstalbout is voorzien van enkele inkepingen; hierdoor is het niet mogelijk deze met een dopsleutel of steeksleutel vast,- of los te draaien. Dit kan enkel met een speciaal passend opzetstuk dat over de bout wordt geplaatst. Het uiteinde hiervan is zeshoekig, waardoor men de wielbouten met gangbaar gereedschap kan verwijderen of aanbrengen. Doorgaans wordt er per wiel één anti-diefstalbout op de velg gemonteerd. Een anti-diefstalbout-set bestaat daarom uit een viertal anti-diefstalbouten en één opzetstuk.

Er bestaan ook andere bouten die speciaal zijn ontworpen om diefstal te verhinderen. Ze kunnen alleen met speciaal gereedschap worden vast- en losgedraaid, zoals op de afbeeldingen hieronder.

Andere bouten hebben een kop die zo gevormd is dat hij wel met een normale schroevendraaier vastgedraaid kan worden, maar met geen enkel hulpmiddel meer los gedraaid kan worden:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]