Slotbout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slotbout
Autowiel met een slotbout
Kugelbund-Felgenschloss und Felgenschloss-Adapter-92162.jpg
Kugelbund-Felgenschloss und Felgenschloss-Adapter-92163.jpg
Slotbout met passend opzetstuk

Een slotbout is een bout met een gladde ronde kop met daaronder een vierkant deel en schroefdraad.

Op de schroefdraad past een moer waarmee de bout wordt vastgedraaid. Het vierkant valt bij toepassing in metaal in een vierkant gat, in hout wordt het vierkante deel onder de kop vast in het hout getrokken. Hierdoor kan de moer vastgedraaid worden zonder dat de bout meedraait. Omdat de kop van de bout geheel glad is, is een slotbout alleen vanaf de kant van de moer los te draaien.

Wielbout[bewerken | brontekst bewerken]

Een slotbout is ook een speciale metalen wielbout die ter diefstalpreventie de zeshoekige standaardwielbout van de velg vervangt.

De kop van de slotbout is voorzien van enkele inkepingen, hierdoor is het niet mogelijk deze met een dopsleutel of steeksleutel vast,- of los te draaien. Dit kan enkel met een speciaal passend opzetstuk dat over de slotbout wordt geplaatst. Het uiteinde hiervan is zeshoekig, waardoor men de wielbouten met gangbaar gereedschap kan verwijderen of aanbrengen. Doorgaans wordt er per wiel één slotbout op de velg gemonteerd. Een slotbout-set bestaat daarom uit een viertal slotbouten en één opzetstuk.