Slotbout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Screw with headrest.png
Autowiel met een slotbout

Een slotbout is een bout met een gladde ronde kop met daaronder een vierkant deel en schroefdraad. Op de schroefdraad past een moer waarmee de bout wordt vastgedraaid. Het vierkant valt bij toepassing in metaal in een vierkant gat, in hout wordt het vierkante deel onder de kop vast in het hout getrokken. Hierdoor kan de moer vastgedraaid worden zonder dat de bout meedraait. Omdat de kop van de bout geheel glad is, is een slotbout alleen vanaf de kant van de moer los te draaien.


Een slotbout is ook een speciale metalen wielbout die ter diefstalpreventie de standaard zeshoekige wielbout van de velg vervangt.

De kop van een slotbout is voorzien van enkele inkepingen. Hierdoor is het niet mogelijk een slotbout met een dopsleutel of steeksleutel vast,- of los te draaien. Dit kan enkel via een speciaal passend opzetstuk voor de slotbout. Dit opzetstuk wordt over de slotbout geplaatst. Het uiteinde van het opzetstuk is zeshoekig en kan daarom wel aangedraaid worden met een dopsleutel of steeksleutel. Doorgaans wordt er per wiel één slotbout op de velg gemonteerd. Een slotbout-set bestaat daarom ook uit een viertal slotbouten en één opzetstuk.