Antony Hegarty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antony Hegarty
Antony Hegarty, Lillehammer, 2007
Antony Hegarty, Lillehammer, 2007
Algemene informatie
Geboren Chichester, 1971
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië
Werk
Beroep Zangeres, muzikante, actrice
Act(s) Antony and the Johnsons
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Antony Hegarty (Chichester, Engeland, 1971) is een zangeres en componiste, geboren in Engeland maar voornamelijk opgegroeid in de Verenigde Staten. Ze is de leadzangeres van Antony and the Johnsons. Antony identificeert zich als transgender en prefereert aangesproken te worden met vrouwelijke persoonlijk voornaamwoorden.[1]

Biografie[bewerken]

Antony Hegarty is het kind van een ingenieur en een fotografe, die nooit langer dan een paar jaar op dezelfde plek bleven wonen. Hegarty verhuisde veel en woonde als zesjarige enige tijd in Amsterdam. In 1981 vestigde het gezin zich in Californië in de Verenigde Staten en ook daar verhuisden zij veel. Hegarty was in haar jeugd geïnteresseerd in Britse synthpop en zangers als Marc Almond en Boy George. De laatste was een belangrijk rolmodel voor Hegarty, die als tiener worstelde met haar seksuele identiteit en zich gesterkt wist door de positieve wijze waarop Boy George uitdrukking gaf aan androgynie. Ook noemt ze films als Un chant d'amour als invloeden.

In 1990 vertrok Antony Hegarty naar New York City in de overtuiging dat haar dubbelzinnige seksuele aanleg, homoseksueel en androgyn, daar meer geaccepteerd zou worden. Ze begaf zich in het avant-garde nachtleven waarin homoseksualiteit en travestie een belangrijke rol speelden en richtte samen met Johanna Constantine het cabarettheatergezelschap Blacklips op. Ze schreef musicals, acteerde in experimentele toneelstukken en verzorgde muzikale intermezzo's in de programma's van de Blacklips.

De experimentele Britse muzikant David Tibet hoorde een demo van Antony Hegarty en bood haar een platencontract bij Durtro aan. In 2000 verscheen het debuutalbum Antony and the Johnsons. In hetzelfde jaar verscheen Hegarty in de film Animal Factory (2000) van Steve Buscemi. Lou Reed, die gecharmeerd was van haar aparte ‘vrouwelijke’ stem, vroeg haar voor zijn Edgar Allan Poe-project The Raven (2003). Antony zingt op het album de popklassieker Perfect Day.

In 2005 verscheen het tweede album van Antony and the Johnsons, getiteld I Am a Bird Now. Dit album werd onderscheiden met de Mercury Music Prize: een jaarlijkse prijs voor de beste Britse en Ierse muziek. De Kaiser Chiefs, die getipt werden als winnaar maar naast de prijs grepen, vroegen zich openlijk af of Antony Hegarty wel als een Britse artiest mocht worden gezien. Later boden zij excuses aan voor de suggestie dat de prijs wellicht onverdiend door Antony and the Johnsons gewonnen was.

In 2012 komt het livealbum Cut the World uit. In de videoclip bij het titelnummer (het enige nieuwe nummer) spelen de Nederlandse actrice Carice van Houten, kunstenares Marina Abramović en de Amerikaanse acteur Willem Dafoe.[2] Van Houten en Hegarty namen ook een duet op genaamd "Particle of Light".

Albums[bewerken]

Films[bewerken]