Anohni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Antony Hegarty)
Ga naar: navigatie, zoeken
Anohni
Anohni op het Donaufestival in Krems, Oostenrijk
Anohni op het Donaufestival in Krems, Oostenrijk
Algemene informatie
Volledige naam Antony Hegarty
Geboren Chichester, 1971
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Beroep Zangeres, muzikante, actrice
Act(s) Antony and the Johnsons
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Anohni (Chichester, Engeland, 1971) die voormalig bekendstond als simpelweg Antony of Antony Hegarty, is een zangeres en componiste, geboren in Engeland maar voornamelijk opgegroeid in de Verenigde Staten. Ze is de leadzangeres van Antony and the Johnsons. Anohni identificeert zich als transgender en prefereert aangesproken te worden met vrouwelijke persoonlijk voornaamwoorden.[1]

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Anohni is het kind van een ingenieur en een fotografe, die nooit langer dan een paar jaar op dezelfde plek bleven wonen. Anohni verhuisde veel en woonde als zesjarige enige tijd in Amsterdam. In 1981 vestigde het gezin zich in Californië in de Verenigde Staten en ook daar verhuisden zij veel. Anohni was in haar jeugd geïnteresseerd in Britse synthpop en zangers als Marc Almond en Boy George. De laatste was een belangrijk rolmodel voor Anohni, die als tiener worstelde met haar seksuele identiteit en zich gesterkt wist door de positieve wijze waarop Boy George uitdrukking gaf aan androgynie. Ook noemt ze films als Un chant d'amour als invloeden.

Carrière[bewerken]

In 1990 vertrok Anohni naar New York City in de overtuiging dat haar dubbelzinnige seksuele aanleg, homoseksueel en androgyn, daar meer geaccepteerd zou worden. Ze begaf zich in het avant-garde nachtleven waarin homoseksualiteit en travestie een belangrijke rol speelden en richtte samen met Johanna Constantine het cabarettheatergezelschap Blacklips op. Ze schreef musicals, acteerde in experimentele toneelstukken en verzorgde muzikale intermezzo's in de programma's van de Blacklips.

De experimentele Britse muzikant David Tibet hoorde een demo van Anohni en bood haar een platencontract bij Durtro aan. In 2000 verscheen het debuutalbum Antony and the Johnsons. In hetzelfde jaar verscheen Anohni in de film Animal Factory (2000) van Steve Buscemi. Lou Reed, die gecharmeerd was van haar aparte ‘vrouwelijke’ stem, vroeg haar voor zijn Edgar Allan Poe-project The Raven (2003). Anohni zingt op het album de popklassieker Perfect Day.

In 2005 verscheen het tweede album van Antony and the Johnsons, getiteld I Am a Bird Now. Dit album werd onderscheiden met de Mercury Music Prize: een jaarlijkse prijs voor de beste Britse en Ierse muziek. De Kaiser Chiefs, die getipt werden als winnaar maar naast de prijs grepen, vroegen zich openlijk af of Anohni wel als een Britse artiest mocht worden gezien. Later boden zij excuses aan voor de suggestie dat de prijs wellicht onverdiend door Antony and the Johnsons gewonnen was.

In 2012 komt het livealbum Cut the World uit. In de videoclip bij het titelnummer (het enige nieuwe nummer) spelen de Nederlandse actrice Carice van Houten, kunstenares Marina Abramović en de Amerikaanse acteur Willem Dafoe.[2] Van Houten en Anohni namen ook een duet op genaamd "Particle of Light".

Naamsverandering[bewerken]

Op 23 februari 2015 kondigt Anohni haar vijfde album Hopelessness aan op haar website en Facebook. Dit dance/electronic album is co-geproduceerd door Oneohtrix Point Never en Hudson Mohawke en zal uitkomen in de lente van 2016 onder haar nieuwe naam 'Anohni'. Ze verklaart dat ze al een aantal jaren deze 'spirit'-naam te gebruiken in privékringen en nu wil ze graag onder deze naam erkend worden door de buitenwereld.

Op 30 november 2015 kwam de eerste single van Hopelessness uit genaamd "4 Degrees", refererend aan de temperatuurstijging van vier graden die voorspeld wordt voor de toekomst door klimaatverandering.

Anohni werd genomineerd voor een Oscar voor 'best original song' met "Manta Ray" voor de film Racing Extinction gecomponeerd door J. Ralph met zang van Anohni. Zij werd echter niet uitgenodigd om te komen optreden, en daarom heeft ze besloten het evenement te boycotten.[3]

Albums[bewerken]

Films[bewerken]