Antoon Vermeylen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Antoon Frans Vermeylen (° Antwerpen, 27 juli 1931 - + Budapest, 19 februari 2012) is een Belgische tekenaar, glazenier en graficus.

Partner van Hermina Horvath, graficus. Hij genoot zijn opleiding aan de tekenacademie in Berchem (Antwerpen) en aan de Vakschool voor Kunstambachten in Antwerpen, daarna bezocht hij de Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen onder leiding van Mark Severin.

Hij leerde het vak van glazenier bij Jan Wouters waar hij nadien 7 jaar heeft gewerkt. Daarna richtte hij een eigen atelier op waar hij talrijke glasramen vervaardigde en ook restauraties deed aan oude glasramen. Hij was betrokken bij het Hoger Instituut voor Drukkunst van het Plantijngenootschap en studeerde muziek aan het Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen.

Hij was leraar aan de Vrije Vespertekenschool van Merksem (1954-1973), het Technicum in Antwerpen (1961-1978), het Gemeentelijke Tekenatelier voor Plastische en Toegepaste Kunst in Hove (1970-1993), de Gemeentelijke Academie voor Plastische Kunst in Merksem (1973-1983) en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Merksem (1983-1993).

Vermeylen vervaardigde tientallen ex librissen, boekillustraties en andere kleingrafiek. Vermeylen publiceerde zijn eerste grafiek in het tijdschrift Pijpkruid van Frank-Ivo van Damme. Hij behaalde de Victor Stuyvaert prijs voor houtgravure(1977), eerste prijs houtgravure internationale wedstrijd "Lucas Cranach de Oude" Kronach Duitsland (1983), bronzen eremedaille exlibrisbiënale Malbork-Polen (1984 en 1986)

Hij was bestuurslid "Kalligrafia" (Vlaamse Vereniging ter bevordering van de kalligrafie), lid kunstenaars voor de jeugd, lid "De Bloedschuit", lid Kempische schrijvers, lid van de Orde van de Vossenstaart, lid Christelijk Vlaams Kunstverbond, lid "Graphia", lid "Deutsche Exlibris-Gesellschaft", lid "Drustvo Exlibris Sloveniae" lid "Österreichischen Exlibrisgesellschaft", lid "Cercle Pierre Roberti" en lid van "Kisgrafika.

In 2007 werd hij getroffen door een hersenbloeding waardoor hij bijna helemaal verlamd was maar door een intensieve revalidatie en de wil om terug te werken heeft hij nog talrijke tekeningen linkshandig gemaakt.

Hij overleed in Budapest Hongarije op 19 februari 2012

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Diverse auteurs waaronder Lode Baekelmans en Felix Timmermans: Gedenkboek Antoon Vermeylen - aangeboden aan A.Vermeylen ter gelegenheid van zijn zestigsten verjaardag. 1992. 560 pagina's met 32 buitentekstplaten.