Arabia Terra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
een hoogtekaart van Arabia Terra gemaakt door de Mars Global Surveyor.
Een Marsfoto met hoge resolutie in een projectie als vanuit een ruimtesonde. Het cirkelvormige gebied in het midden is Arabia Terra.

Arabia Terra is een groot hoogland op het noordelijk halfrond bij de evenaar van Mars, dat dicht bezaaid ligt met kraters en zwaar geërodeerd is. De afgesleten topografie wijst op een hoge ouderdom, zodat Arabia Terra een van de oudste gebieden op de planeet moet zijn. Op zijn breedst bestrijkt het 4500 km, ruwweg tussen 25°N en 5°O. De oostelijke en zuidelijke delen van Arabia Terra liggen 4 kilometer hoger dan die in het noordwesten. Naast de vele kraters slingeren canyons door Arabia Terra, die uitmonden in het Noordelijk Laagland van Mars.

Vernoeming[bewerken]

Arabia Terra werd in 1979 vernoemd naar het corresponderende gebied, dat Giovanni Schiaparelli vanaf de aarde waarnam en op zijn kaart noemde naar het Arabische schiereiland.

Recent onderzoek[bewerken]

De karakteristieken van het gebied werden in 1997 onderzocht [1]. Het bleek dat een gordel van kraters aan de evenaar aanmerkelijk minder oud is dan het noordelijk deel van Arabia Terra. Dit werd uitgelegd als een gevolg van subductie van de aardschol van het laagland onder Arabia Terra in de Noachische periode. Breukpatronen werden ook zo verklaard. Een onvaste rotatie van Mars werd als mogelijke oorzaak verworpen.

Referenties[bewerken]

  1. Anguita, Francisco, Anguita, Jorge; Castilla, Gabriel; de La Casa, Miguel-Angel; Domínguez, José-María; Herrera, Raquel; Llanes, Pilar; López, Mónica; Martínez, Vicente (1997). Arabia Terra, Mars: Tectonic and Palaeoclimatic Evolution of a Remarkable Sector of Martian Lithosphere. Physics and Astronomy 77 (1) .

Externe link[bewerken]