Naar inhoud springen

Arabinoxylaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 21 sep 2018 om 18:30. (→‎Functies: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Arabinoxylaan is een hemicellulose die gevonden wordt in zowel primaire als secundaire celwanden van planten, inclusief bomen en graankorrels,[1] die bestaan uit copolymeren van twee pentose suikers, te weten arabinose en xylose.

Structuur

Een arabinoxylaanmolecule bestaat uit een keten van 1,4 gekoppelde xylose-eenheden. Veel xylose-eenheden worden vervangen door 2, 3 of 2,3 gekoppelde arabinose restanten. [2]

Functies

Arabinoxylanen dienen hoofdzakelijk voor de structuur in cellen van planten.[3]. Zij zijn ook de reservoirs voor grote hoeveelheden ferulazuur en andere fenol zuren die een covalente binding hebben met arabinoxylanen. Fenolzuren zijn ook betrokken bij de weerstand, met inbegrip van bescherming tegen ziekmakende schimmels.

Arabinoxylaan is een van de belangrijkste componenten van oplosopbare en onoplosbare voedingsvezels die verschillende gezondheidsvoordelen hebben laten zien.[4]. Daarbovenop hebben arabinoxylanen, dankzij hun gebonden fenolzuren, antioxidante eigenschappen.[5]. Ze worden daarnaast in verband gebracht met andere functies en gezondheid bevorderende aspecten.[6]

Veel onderzoek is verricht door professor Mamdooh Ghoneum van de Charles R. Drew University of Medicine in Los Angeles o.a. naar borstkanker[7] en de activiteit van "Natural Killer Cells"[8].